Putyin szerint a jövő év közepéig stabilizálódnak az olajárak

Vlagyimir Putyin úgy véli, 2015 közepéig egyensúly alakul ki az olajpiacon.

Az orosz elnök pénteken, a francia Total olajkonszern vezérigazgatójával való találkozója után azt mondta, bízik benne, hogy a télen stabilizálódnak az árak, és a jövő év közepéig egyensúly alakul ki az olajpiacon. Hozzátette: számított rá, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) értekezlete után esni fognak az olajárak, és Moszkva semmilyen különleges akciót nem sürgetett stabilizálásuk ügyében.

Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin azt mondta, hogy Oroszországnak megfelel az OPEC döntése, és "semmi különöset sem talál benne". Az OPEC csütörtökön úgy határozott, hogy a tagállamok nem csökkentik termelésüket, és fenntartják a napi 30 millió hordós termelési plafont.

Ezt követően az olajár esésnek indult, az északi-tengeri Brent minőség ára 2010 közepe óta a legalacsonyabbra, hordónként 72 dollár alá csökkent. A nyár óta több mint harmadával zuhant az olaj ára. Ez súlyosan veszélyezteti az orosz költségvetést, amely felerészben az olaj- és gázár-bevételektől függ. Egyes becslések szerint az áresés már eddig 90-100 milliárd dolláros bevételkiesés okozott.