Navracsics: A nagy pártok alkotta "nagykoalíció" adja az Európai Bizottság politikai hátterét az EP-ben

Navracsics Tibor európai uniós biztos szerint az Európai Parlament (EP) nagy pártjainak "nagykoalíciója" adja az Európai Bizottság politikai hátterét, és a bizalmatlansági indítvány ügye is bebizonyította, hogy erre a háttérre lehet számítani.

A biztos az InfoRádió Aréna című pénteki műsorában kifejtette: a Juncker-bizottsággal szembeni bizalmatlansági indítvány leszavazása megmutatta, hogy működik a nagykoalíció az Európai Parlamentben, a szavazási eredmény bebizonyította, hogy erre lehet számítani, és ez jelenti a bizottság politikai hátterét.

Úgy látja, ma konszenzus van arról, hogy a bizottság elsődleges feladata annak elérése, hogy az EU kijusson a válságból, és ehhez biztosítani kell a testületnek a szükséges mozgásteret és cselekvési képességet.

Navracsics Tibor azt mondta: a bizalmatlansági indítványnak csak az apropóját jelentette az adóelkerülési ügy, valójában nem egy napi politikai konfliktus állt mögötte, hanem az, hogy egyes képviselők, pártcsoportok nem tartják elfogadhatónak a bizottságot. Elképzelhető, hogy a testület ötéves mandátuma idején ismét lesz ilyen próbálkozás, mindenesetre nem vetődött fel komolyan annak a lehetősége, hogy elbukna a bizottság.

Csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén az EP leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt az euroszkeptikus, Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a függetlenek között helyet foglaló, francia szélsőjobboldali Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front képviselői nyújtották be.

A politikusok az úgynevezett LuxLeaks-botrány miatt akarták kikényszeríteni a bizottság, elsősorban Jean-Claude Juncker távozását. Oknyomozó újságírók néhány hete feltárták: Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, és azzal egy időben csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxemburgban.