Megkezdődött a legnagyobb francia ellenzéki párt, az UMP elnökválasztása

Megkezdődött péntek este 8 órakor a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP ) elnökválasztása, amelynek biztos esélyese Nicolas Sarkozy volt államfő.

Noha az 59 éves exelnök mellett két volt minisztere, Bruno Le Maire és Hervé Mariton is indul a pártvezetői székért, a voksolás egyetlen nyitott kérdése az, hogy Sarkozyt már az első fordulóban megválasztják-e a tagok vagy pedig december 6-án második fordulót kell tartani.

A szavazáson a valamivel több mint 268 ezer párttag vehet részt, akik elektronikus úton szombat este 8 óráig adhatják le szavazatukat. Az eredményt még szombat este ismerteti a párt.

A Nicolas Sarkozy vereségével végződő 2012-es elnökválasztást követően, két évvel ezelőtt az UMP is új vezetőt választott. A voksolás azonban botrányba fulladt, miután az akkor pártfőtitkár, Jean-Francois Copé és Francois Fillon volt kormányfő is önmagát hirdette ki győztesnek. A két politikus és táboraik között hónapokig tartó háborúskodást követően kollektív vezetés vette át a legnagyobb ellenzéki párt irányítását, mivel időközben az is kiderült, hogy az UMP 70 millió eurós adósságot halmozott fel, s Sarkozy 2012-es kampányának szabálytalan finanszírozása miatt ügyészségi vizsgálat is indult a párt ellen.

Az újabb botrányok elkerülésére egy belső hatóságot jelölt ki a párt Anne Levade jogászprofesszor irányításával a szavazás tisztaságának garantálására. A bizottság előre tesztelte az esetleges biztonsági hibákat, és telefonügyeletet is felállított az csalók kiszűrésére. Aki nem tudja interneten leadni a szavazatát, az a párt háromszáz irodájában személyesen is voksolhat a következő 24 órában.

Jobboldali politikusok és elemzők szerint egy "csupán" 60-70 százalékos győzelem valójában kudarc lenne Sarkozy számára, akinek szeptemberi visszatérése a politikába nem volt sikeres. Volt agrárminisztere, Bruno Le Maire maratoni kampányolással az elmúlt hetekben a párttagságnak mintegy harminc százalékát maga mögé állította, Hervé Mariton azonban alig 2-3 százalékra számíthat.

"Minél többen szavaztok, annál erősebb és legitimebb leszek" - mondta Sarkozy kampánygyűléseinek a végén. Célja, hogy "tetőtől talpig" átalakítsa a pártot, amelynek köztársasági elnökké választása előtt már volt a vezetője.

Sarkozy pártelnökké választásával azonnal megkezdődik a jobboldali elnökjelöltségért 2016-ban esedékes előválasztás kampánya, amelyben a volt államfőnek újjáválasztott pártelnökként a jelenleg legnépszerűbb francia politikussal, volt külügyminiszterével, Alain Juppével kell majd megküzdenie, és Francois Fillon is jelezte már, hogy részt vesz a köztársasági elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

A politikai elemzők többsége úgy véli, hogy aki 2016-ban megnyeri a jobboldali előválasztást, az lesz Franciaország következő köztársasági elnöke. A felmérések szerint a kormányzó szocialisták népszerűtlensége miatt a 2017-es elnökválasztás második fordulójába a baloldali jelöltnek nincs sok esélye bejutni, a jobboldali jelöltnek nagy valószínűséggel Marine Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökével kell majd megküzdenie a második fordulóban.