Megállapította a választás eredményét az oevb

Megállapította a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét pénteki ülésén a fővárosi 11-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága (oevb): a mandátumot Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje kapta.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A vasárnapi voksoláson a szavazatok 98,72 százalékos feldolgozottságánál Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a választást, 13 164 szavazatot kapott és ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg. A második helyen Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett, a választópolgárok 30,67 százaléka támogatta, 7975 szavazatot kapott. Az eredmény azonban vasárnap nem volt végleges, mivel csaknem 400 szavazatot még nem számláltak meg.

Az időközi választáson ugyanis lehetőség volt arra, hogy a választópolgárok Magyarország külképviseletein adják le szavazatukat, kilenc külképviseletre 17-en jelentkeztek szavazásra, de csak hét külképviseleten szavaztak, 15-en. A külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnákat a hét elején hozták Magyarországra.

A külképviseleti szavazatokat pénteken egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt, és a voksokat a kijelölt szavazatszámláló bizottság számlálta össze.

A szavazatszámláló bizottságnak 388 voksot kellett összeszámlálnia: ebből 15 érkezett a külképviseletekről, és 8-an átjelentkezéssel szavaztak. A szavazatszámláló bizottság egy érvénytelen szavazólapot talált az urnában.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvet állított ki a választás szavazóköri eredményéről, és mivel így már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre állt, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapította az időközi választás eredményét.

E szerint a névjegyzékben 78 045-en szerepeltek, ebből szavazóként megjelentek 26 460-an, érvényesen pedig 26 390-en szavaztak.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatában megállapította: a mandátumot Horváth Imre (MSZP) nyerte. Horváth Imrére 13 338 szavazat érkezett, Hollósi Antal Gábor 8099 voksot kapott, Urbán Flórián (Jobbik) 2602-t, Kanász-Nagy Máté (LMP) 1332-t.

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje 671 voksot szerzett, Janoviczki Imréné, a Magyar Munkáspárt jelöltje 88-at, Ács László, a Zöldek Pártja jelöltje 83-at, Szepessy Zsolt (független) 64-et, Sztojka Gyöngyi (független) 45-öt, Tanay Gábor (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 29-et, Busi Erika (független) 23-at, Galyas István (független) 10-et, Samu Lászlóné (független) 6 szavazatot szerzett.

Az oevb határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.