Londoni elemzők: az OPEC már nem vállalja egyedül a piaci alkalmazkodás terhét

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői szerint ebből a szempontból vízválasztó volt a csütörtöki OPEC-értekezlet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői szerint ebből a szempontból vízválasztó volt a csütörtöki OPEC-értekezlet. A ház szerint különösen kirívó, hogy ezúttal kimaradt az ülést lezáró közleményből a csoport által kívánatosnak tartott ársáv megjelölése, ami szintén arra utal, hogy az OPEC a piacra bízza az új egyensúlyi pont megtalálását.

A Barclays elemzőinek számításai szerint ennek a piaci egyensúlyi helyzetnek a megtalálásához a napi globális kínálat legalább egymillió hordós csökkenésére lenne szükség.

Rövid távon azonban - tekintettel arra is, hogy a piac még a jelenlegi árszintet sem tartja elég alacsonynak az amerikai kitermelés növekedési ütemének jelentős visszafogásához - a ház szakértői azzal számolnak, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónként ára 70 dollár alá csökken.

A Barclays elemzőstábja szerint az igazi probléma még csak jövőre jön, amikor a ház modellszámításai alapján az OPEC-olaj napi átlagos kereslete 28,5 millió hordóra - ezen belül a második negyedévben várhatóan 28 millió hordó alá - csökken az idei negyedik negyedévre várt 29,6 millió hordóról, elsősorban azért, mert az OPEC-en kívüli termelők napi kínálata valószínűleg 1,49 millió hordóval növekszik 2015-ben.

A tartósan alacsony olajárak előbb-utóbb élénkítik a keresletet; az alapeseti modellszámítások szerint 25 százalékos olajár-csökkenés 0,5 százalékos globális keresleti növekedéshez vezethet, ami napi 460 ezer hordós keresleti többletnek felel meg. Ebbe a képletbe azonban bele kell venni az erősödő dollár és a gyengülő globális gazdasági aktivitás hatásait is - hangsúlyozzák a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint mindazonáltal az alapvető árbefolyásoló tényező mindenképpen az a széles körben vallott piaci nézet, hogy a jelenlegi olajárszint még nem elégséges az amerikai palaolaj-kitermelés bővülési ütemének érdemi lassításához. A Barclays szakértői emiatt akár 10 dollárnyi további áresést is valószínűnek tartanak ahhoz, hogy a piac megtalálja az új "árpadlót".

Rövid távon más nagy londoni házak is jelentős további árcsökkenést várnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzőinek várakozása szerint a globális olajárak január elejére 65 dollárig csökkenhetnek, tekintettel arra, hogy az OPEC-ben - a tagállamok saját gazdaságainak romló alapmutatói miatt - nincs meg a készség a közös kitermelés-visszafogó fellépésre.

A JP Morgan elemzői szerint a 70 dollár alatti olajárak kilátása mindazonáltal már a belső ellentétek félretételére és árstabilizáló célú kitermelés-csökkentő megállapodás elérésére késztetheti az OPEC-országokat, ám ez már nem várható az idén, mivel nincs is kitűzve újabb OPEC-szakminiszteri találkozó.