Koreai-magyar oktatási megállapodás ösztöndíjasokról

Koreai diákok magyarországi tanulmányairól szóló oktatási megállapodást írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szöulban Hvang Vu Jével, a Koreai Köztársaság miniszterelnök-helyettesével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A megállapodás szerint Magyarország száz ösztöndíjat ajánl fel évente a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretében dél-koreai hallgatók részére, magyarországi tanulmányok folytatására 2015 és 2017 között.

Az ösztöndíj keretében 40 dél-koreai hallgató vehet részt képzésben az üzleti tanulmányok és gazdaságtan, a természettudományok, mérnöki tudományok, agrártudományok, információs technológia, a turizmus, sport és zene területén - tudatták. Szintén 40 dél-koreai hallgató a művészetek, a zene, az üzleti tanulmányok és gazdaságtan, a természettudományok, nemzetközi kapcsolatok, agrártudományok, mérnöki tudományok, információs technológia, a sport és a turizmus területein szerezhet Magyarországon végzettséget.

Az ösztöndíj kiterjed a PhD-képzésre is: 15 hallgató végezhet doktori tanulmányokat, s kutathat bármely érdeklődési területen.

A megállapodás továbbá összesen évi 60 hónapnyi keretben részképzésre és nyári továbbképzésre is biztosít lehetőséget Magyarországon, emellett ösztönzi a kutatók és oktatók cseréjét, erősítve ezzel a két ország gazdasági kapcsolatait is - közölte az Emmi.

Balog Zoltán a hivatalos látogatáson a Koreai Köztársaságban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök delegációjának tagja.