Iohannis: Románia támogatja Moldova felzárkóztatását

Románia támogatja a Moldovai Köztársaság demokráciájának megszilárdítását és az európai normákhoz való felzárkózását - jelentette ki pénteken Chisinauban Klaus Iohannis megválasztott román államelnök.

Iohannis a Nyugat-barát Vlad Filat volt moldovai kormányfőnek, a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnökének meghívására utazott Moldovába, amelynek nagy része a két világháború között Romániához tartozott. A látogatásnak szimbolikus üzenete van: ez Iohannis első külföldi látogatása azóta, hogy megnyerte a novemberi elnökválasztást Romániában. Vasárnap Moldovában parlamenti választást tartanak, amelynek tétje az, hogy a Nyugat-barát pártok vagy az Oroszországgal való együttműködést erősíteni akaró kommunisták nyernek.

Johannis a Filattal folytatott megbeszélést követően elmondta: Románia támogatja Moldova EU-csatlakozását. Hozzátette: Bukarestnek vitathatatlan kötelessége van Chisinau iránt egy közös demokratikus, stabilitási és jóléti tér kialakítása érdekében. "Közös nyelvünk, történelmünk, kultúránk és hagyományaink vannak, (...) nincs más olyan ország Moldován kívül, amely ilyen fontos Romániának" - mondta Iohannis. Kiemelte, hogy Moldova EU-csatlakozása Románia egyik nemzeti projektje, ami, reméli, még az ő államfői mandátuma idején megvalósul.

Felhívta a figyelmet, hogy a vasárnapi választáson a moldovai választópolgároknak lehetőségük van európai jövőt választani hazájuknak. Arról biztosította őket, hogy Románia védeni fogja Moldova területi épségét és gazdasági érdekeit. A megválasztott román elnök nem hivatalos találkozó keretében Nicolae Timfoti moldovai államfővel is eszmecserét folytatott. A román Digi24 hírtelevízió szerint a vasárnapi választás előtti felmérések becslései szerint a Moldova EU-integrációját támogató politikai erők együttesen a szavazatok 40 százalékára számíthatnak, míg a kommunisták és egyéb baloldali erők 33 százalékra. Mintegy 20 százalékra becsülték a bizonytalan szavazók arányát.