Holokauszt-emlékpontot avattak Dabason

Térségi holokauszt-emlékpont nyílt Dabason pénteken. A felújított Tusák-Bragyova házat és a benne helyet kapó kiállítás ünnepélyes átadásán beszédet mondott mások mellett Ilan Mor izraeli nagykövet és Zoltai Gusztáv miniszteri tanácsadó.

Az egykor a Bragyova család tulajdonában álló felújított négyszobás házat teljesen megtöltötték az emlékezők, az ünnepi eseményen a Tusák és a Bragyova család Izraelben élő leszármazottai mellett helybéli túlélők utódai is jelen voltak. Az emlékezésen Róna Tamás rabbi megáldotta az épületet, majd elhelyezte a város díszpolgára, a jelenleg Izraelben élő 91 éves Bragyova György által ajándékozott mezuzát a ház bejáratának ajtófélfáján.

Ilan Mor izraeli nagykövet héberül elmondott ünnepi beszédében rámutatott annak jelentőségére, hogy a házban ismét héber szó hangzik fel, s hogy ismét benépesül az épület. Kőszegi Zoltán (Fidesz) polgármesterrel kialakított kiváló kapcsolatát méltatva úgy fogalmazott: ő a bizonyíték arra, hogy ebben az országban vannak olyan emberek, akik emlékezni és emlékeztetni akarnak.

A nagykövet szólt arról is, hogy a másság, a rasszizmus, az antiszemitizmus elleni harchoz mindenkinek hozzá kell járulnia, s ehhez a háborúhoz a dabasi polgármester "a maximumot adta".

Ilan Mor az oktatás fontosságát hangsúlyozva kijelentette: "azt szeretném, ha ez a ház fiatalokkal, iskolásokkal lenne tele", s az emlékpont oktatási központtá is válna. Az épületben elhelyezett emlékfalra utalva, amely mintegy háromszáz környékbeli – köztük 140 dabasi - áldozat nevét tartalmazza, arra hívta fel a figyelmet, hogy minden név mögött egy-egy történet, egy-egy családregény áll, amit a következő nemzedékeknek, az ország lakóinak meg kell ismerniük.

Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökség miniszteri tanácsadója elmondta: nemcsak mint holokauszt-túlélő van jelen, de családi kötelék is kapcsolja a ház egykor lakóihoz.

Az emlékponthoz kapcsolódva felidézte: a korabeli magyar parlament, a korabeli kormány hozta a törvényeket, ami végül a holokauszthoz vezetett, magyarok gyilkoltattak meg magyarokat. Zoltai Gusztáv beszédében szólt arról is, hogy Magyarországon 1608 elhagyott zsidó temető van a hitközség tulajdonában, melyeknek megőrzése, rendben tartása nem felekezeti feladat. Kiemelte: a jelenlegi kormány biztosított bennünket arról, hogy azokon a területeken, ahol száz kilométeres körzetben nem élnek hittestvérek, a kormány segítségével rendbe fogják tenni azokat.

Kőszegi Zoltán polgármester felidézte, hogy a családdal történt több évvel ezelőtti találkozás rádöbbentette arra a közösséget, hogy hiányt kell pótolniuk, s az emlékév alkalmat teremtett a megvalósításra.

A dabasi közösség igazolhatja, hogy a magyar nép mindig befogadó, együttérző volt, s ha vannak is ettől eltérők, akkor azon fáradozunk, hogy ezt megváltoztassuk – mondta.

A városvezető emlékeztetett: 2014 Dabason a tisztelet és megbecsülés éve. „Ebben az évben az egyik küldetésünk a megfelelő tisztelet és megbecsülés kifejezése, s ennek a háznak a felújításában ez öltött testet.”
Erdélyi Zsolt, a polgármesteri hivatal kabinetirodájának munkatársa az MTI-nek korábban elmondta: a munkálatokra - beleértve a tervezést, illetve az ingatlan felújítását és berendezését - a Civil Alap pályázatán több mint 15 millió forintot nyertek, a fennmaradó csaknem ötmilliót az önkormányzat fedezte. A Fő utcai ház felújítása idén nyáron kezdődött, és közben hozzáláttak az emléktárgyak beszerzéséhez is.