EMNT: a restitúció akadályozói a kommunista diktatúrával vállalnak közösséget

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a Székely Mikó Kollégiumról hozott bírósági ítéletet bírálva pénteki állásfoglalásában úgy vélekedett, aki a közösségi javak visszaszolgáltatását gátolja, az a kommunista diktatúra jogfosztó döntéshozóival vállal közösséget.

Az EMNT elnöksége tiltakozott a szerdán hozott jogerős ítélet ellen, mellyel a ploiesti-i táblabíróság érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a restitúcióról döntést hozó tisztségviselőket. A tanács felszólította a döntéshozókat, hogy ,,ne védjék a törvény eszközeivel a kommunizmusban intézményesített lopás törvénytelen gyakorlatát".

Az EMNT szerint a kollégium ügye nem csupán restitúciós kérdés, hanem ,,a kommunizmus idején javaitól megfosztott erdélyi magyarság közös küzdelme a korrupt romániai főhatalommal szemben". Megállapította: a rendszerváltás 25. évfordulóján ,,még mindig a kommunizmus szellemében szabnak korlátot az erdélyi magyar közösségnek".

Az EMNT elnöksége a történelmi magyar egyházakat támogatásáról biztosítva közölte: minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik elérni a restitúciós folyamat felgyorsítását.

"A bírósági döntés újabb ékes bizonyítéka annak, hogy Románia - a híresztelésekkel ellentétben - nem jár élen a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezésében" - áll az EMNT pénteki közleményében.