Együtt: állítsák vissza az Alkotmánybíróság korábbi jogköreit

Módosító javaslatot nyújt be a parlamentnek Szelényi Zsuzsanna, amelyben a független képviselő kezdeményezi, hogy állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogköreit a költségvetést és az adórendszert érintő kérdésekben - erről Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja ügyvezető társelnöke beszélt sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett rá, hogy egy korábbi jogvitában elvonták az Ab-nek ezeket a jogköreit. Tájékoztatása szerint azért érzik elérkezettnek az alkalmat, mert a héten Stumpf István alkotmánybíró egy rádióinterjúban azt mondta, egyetértene a jogkörök helyreállításával. Hozzátette, hogy a fideszes Gulyás Gergely, a "magyar törvénykezés fő irányítóinak egyike" - szintén egy rádiónak nyilatkozva - arról beszélt, ő maga mindig is egyetértett azzal, hogy helyre kell állítani az Alkotmánybíróság felügyeleti jogát a gazdasági kérdésekben.

A politikus arról is beszélt, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti adó kirovását vagy a magánnyugdíjpénztárak tervezett államosítását "egy tisztességes jogállamban" az Alkotmánybíróságnak joga lenne ellenőrizni.