CNC-géppel csinálnának kedvet a fiataloknak a kézműves szakmához

Egy asztalosmester és egy ötletekkel teli gépészmérnök a kézművességet és a modern technológiát kapcsolta össze CNC-géppel. Most nógrádi és hevesi iskolákba készülnek, hogy a bemutatóikkal toborzókat tartsanak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.

Nemzetgazdasági érdek, hogy legyenek jó szakmunkások. De vajon mivel lehet kedvet csinálni fiataloknak ahhoz, hogy kézműves szakmát válasszanak? Egy világbajnok asztalos-tanulókat nevelő asztalosmester és egy ötletekkel teli, szépérzékkel megáldott gépészmérnök szerkesztett ehhez egy eszközt. A kézművességet és a modern technológiát kapcsolták össze CNC-géppel, s most nógrádi és hevesi iskolákba készülnek, hogy a bemutatóikkal toborzókat tartsanak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.
Kossuth Rádió, Hajnal-táj

Tóth Károly gépészmérnök a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta: fiataloknak bemutatókat tartanának, hogy bebizonyítsák, a CNC-technológia nem egy ördöngös dolog, és szép tárgyakat lehet vele készíteni. A számítógépen néhány sorban meg kell írni a programot, majd betenni a munkadarabot a CNC-gépbe, és fél órán belül megvan a kész termék.

Dancsó János maconkai asztalosmester műemléképületek rekonstrukcióját végezte, és világ- és Európa-bajnok asztalos-növendékeket indított el a pályájukon. Elmondta: egy viszonylag olcsón beszerezhető géppel az iskolákban a gyerekek a technika órákon is megtanulhatják a gép kezelését, érmet vagy névtáblát gravírozhatnak, dekorációt készíthetnek, s ez felkeltheti az érdeklődésüket olyan szakmák iránt, amelyekhez a CNC-technológia ismerete szükséges.