Ausztráliából hoztak haza egy 12 éve körözött zalai csalót

Ausztráliából hozták haza pénteken a rendőrök azt a zalaegerszegi, mintegy 100 millió forintos csalással vádolt férfit, aki 12 évig bujkált a hatóságok elől.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra (ZMRFK) pénteken kora délután érkezett meg a repülőtérről egyenesen Zalaegerszegre szállított G. József, akinek gyanúsítotti kihallgatását ezt követően azonnal meg is kezdték.

Nothoff Ingrid, a ZMRFK szóvivője elmondta: a 61 éves férfit több rendbeli, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítják, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Mint kifejtette: a gyanú szerint G. József 2000 és 2002 között több magánszemélytől és vállalkozástól milliós nagyságrendű kölcsönöket vett fel, s fedezetül olyan ingatlant ajánlott fel, amely akkor már nem volt a tulajdonában. Volt olyan üzleti partnere, akitől egy épülő lakásra vett fel előleget, az ingatlant azonban másnak is értékesítette.
Mások ingatlanberuházásra adtak neki több tízmilliós kölcsönt, de a pénzüket nem kapták vissza. Az utolsó esetben, 2002 tavaszán egy közel 30 milliós összeg átvétele után ismeretlen helyre távozott.

Ausztráliából szállítottak haza egy 12 éve körözött zalai csalót


Az éveken át tartó nyomozás során a zalai rendőrök a külföldi hatóságokkal együttműködve kiderítették, hogy a férfi Ausztráliában bujkál. Idén nyáron fogták el és került kiadatási őrizetbe, majd csütörtökön szállították Budapestre és onnan Zalaegerszegre - közölte a szóvivő. Hozzátette: ő volt az első, akit Ausztráliából hoztak haza Magyarországra kiadatási eljárás keretében.

Nothoff Ingrid elmondta: a férfi bűncselekménye 12 év után sem évült el, ugyanis a csalásokat üzletszerűen követte el.
Mint kiderült, G. Józseftől a felesége évekkel ezelőtt elvált, illetve a család kezdeményezte a férfi holttá nyilvánítását, a hatóságoknak azonban már akkor voltak jelzései arra, hogy a körözött külföldön tartózkodik.