A BT elítélte a kabuli brit nagykövetség autója elleni támadást

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a leghatározottabban elítélte csütörtökön Nagy-Britannia kabuli nagykövetségének egyik gépkocsija ellen elkövetett támadást.

A BT-nyilatkozat komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a tálibok és az al-Kaida, illetve más terrorszervezetek, szélsőséges és fegyveres csoportok Afganisztánban veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, az afgán biztonsági erőkre és a külföldi katonákra. Az ENSZ-testület felszólította a tagállamokat, hogy tevékenyen működjenek együtt az afgán hatóságokkal a tettesek, a merénylet szervezőinek, pénzelőinek és támogatóinak a felelősségre vonása érdekében. A BT leszögezte, hogy semmilyen terrorcselekmény nem fordíthatja vissza a béke, a demokrácia és a stabilitás útján haladó Afganisztánt.

Csütörtökön pár óra eltéréssel két robbantásos merényletet is elkövettek a tálibok az afgán fővárosban. Az elsőt a brit nagykövetség egyik járműve ellen intézték, a második robbantás pedig Kabul diplomatanegyedét rázkódtatta meg. A nagykövetségi jármű elleni pokolgépes merényletben öt ember meghalt, harminchárom megsebesült.

A detonációkat követően mintegy háromnegyed órán át tűzharc folyt a támadók és a biztonsági erők között a városrészben, ahol külföldi diplomáciai képviseleteken kívül az egyik afgán alelnök villája áll. A hatóságok két merénylővel végeztek, harmadik társuk pedig saját magát robbantotta fel. Az összecsapásokban egy nepáli őr megsebesült.