13 milliárddal emelik a gyógyszerkasszát

A Magyar Közlönyben most megjelent kormányhatározat szerint a gyógyászatisegédeszköz-keretre 4,1 milliárd, a kötszertámogatásra 720 millió forinttal jut több az előirányzatnál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának pénteki közlése szerint a gyógyszer-támogatási és a gyógyászatisegédeszköz-támogatási előirányzat technikai jellegű megemelése azt a célt szolgálja, hogy az év utolsó hónapjaiban - mindaddig, amíg a 2014. évben esedékes gyógyszergyártói befizetések teljesülnek - a gyógyszer-támogatási kiadások finanszírozása, ezáltal a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás is biztosítható legyen.

Közleményükben megjegyzik, hogy az intézkedéssel is megközelítően tartható a gyógyszer-támogatási előirányzat költségvetési törvényben tervezett egyenlege. Hozzátették, hogy az elmúlt évek sikeres gyógyszer-támogatási rendszerének átalakításának eredményeként csaknem kétezer gyógyszer ára csökkent átlagosan 35 százalékkal, így a lakosság támogatott gyógyszerekre fordított kiadása 10 milliárd forinttal csökkent.