11 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el egy tanka

Ilyen hihetetlenül magas összeget árverésen még senki nem adott kínai műtárgyért.

Rekordösszeget, 348 millió hongkongi dollárt (11 milliárd forintot) adott egy dúsgazdag kínai gyűjtő egy 15. századi, színpompás, hímzett selyem tibeti faliképért egy hongkongi árverésen - adta hírül csütörtökön a Christie's aukciósház.

A tibeti nyelven tankának (thangka) nevezett, vörös-arany falikép 3,35 méter széles és 2,1 méter magas. A Ming-dinasztia korából származik, 1402 és 1424 között készült - tette hozzá az árverést rendező Christie's.

A tanka egy háromrészes sorozat egyik darabja, a tibeti Lhászában található Csokang-templom tulajdona. A kép a bölényen ülő Raktajamarit, a meditáció istenét ábrázolja, akit a halál legyőzőjeként is ismernek.
Hongkong a világ harmadik nagy aukciós központjává vált London és New York mellett, a kínai gazdaság virágzása az ázsiai műgyűjtők vásárlási kedvét is meghozta.

A selyem falikép olyan busás áron kelt el, amekkorát nemzetközi aukciósház árverésén régi kínai műalkotásokért még senki sem adott - olvasható a Christie's közleményében.
A vevő, Liu Ji-csien hajdani taxisofőr ma Kína egyik leggazdagabb embere, vagyonát 1,3 milliárd euróra (400 milliárd forint) becsülik. Az aukció után kijelentette: "Boldog vagyok, hogy hazahozhatom Kínába ezt a történelmi jelentőségű, 15. századi tankát." A műkincs az üzletember nemrég Sanghajban nyitott múzeumának gyűjteményét gazdagítja.

A milliárdos áprilisban 28,8 millió eurót (8,8 milliárd forint) adott egy hongkongi aukción egy Ming-dinasztia korából származó kínai porcelánkupáért.