Színes nyílthalmaz lencsevégen

Különféle színű csillagok ragyognak egy kozmikus kívánságkút alján egy csodálatos új felvételen.

Az NGC 3532 nyílthalmaz csillagai „szökőkútba” dobott érmékhez hasonlóan csillognak 1300 fényévnyire a Földtől. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei La Silla teleszkópja kapta lencsevégre a csillaghalmaz csodás kékjeit, vöröseit és narancsait.

A nagyon fényes csillaghalmaz szabad szemmel is könnyen kiszúrható a déli féltekén. Nicolas Louis de Lacaille francia csillagász fedezte fel 1752-ben Dél-Afrikából, és 1755-ben katalogizálták. Az egyik leglenyűgözőbb nyílthalmaz az egész égbolton.

Az NGC 3532 – más néven Kívánságkút-halmaz – mintegy 300 millió éves, és körülbelül 400 csillagot tartalmaz. A Carina (Hajógerinc) konstellációban található. A híres csillagász, John Herschel több kettőscsillagot is felfedezett benne, amikor az 1830-as években maga is szemügyre vette.

NGC 3532 (Fotó: ESO/G. Beccari)

NGC 3532 (Fotó: ESO/G. Beccari)



A felvétel nagy felbontásban

A mérsékelt tömeggel keletkezett csillagok most is kékes-fehér színben tündökölnek, ám a hatalmasabbak már kimerítették hidrogénkészletüket, és vörös óriásokká váltak. Ennek folyományaképpen a halmaz igen gazdag kék és narancsszínű csillagokban. Az eredeti halmaz legnagyobb képződményei viszont gyorsan felhasználták készleteiket, és már nagyon régen szupernóvákként robbantak fel. Számos, kevésbé feltűnő, kisebb tömegű és haloványabb csillag is található a halmazban, ezeknek hosszabb életük van, sárgás vagy vöröses árnyalatban tündökölnek.

A Tejút eme objektumokban gazdag részén a háttérben hemzsegnek a csillagok. Némi vörösen izzó gáz is kivehető, valamint por finom sávjai, amelyek kitakarják a távolabbi csillagokat. Ezek valószínűleg nem a halmazhoz tartoznak, mert az elég idős, így környezetét hosszú ideje megtisztította az anyagtól.

Az Európai Déli Obszervatórium 15 ország együttműködésében vizsgálódik három chilei helyszínen, La Sillában, Paranalban és a Chajnantor-fennsíkon.