Szijjártó: Dél-Korea segíthet a magyar autóipar növekedésében

A dél-koreai vállalatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább növekedjen a magyar autóipar - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szöulban magyar újságíróknak, miután tárgyalt Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter - aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként látogatott az ázsiai országba - a magyar-dél-koreai gazdasági együttműködésről szólva kifejtette: a két ország céljai egybevágnak, hiszen a szöuli kormány gazdaságfejlesztési terve alapján a közepes méretű koreai vállalkozások külföldi beruházásait nagy mértékben próbálják ösztönözni.

"Nekünk pedig az az érdekünk, hogy ezek a vállalatok minél nagyobb számban Magyarországra jöjjenek", hiszen ezek csúcstechnológiát képviselnek mind az autóiparban, mind az elektronikában - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy ezek a beszállító vállalatok Magyarországot válasszák befektetésük helyszínéül, hiszen Magyarország az "autóipar európai zászlóshajója". Annak érdekében pedig - folytatta -, hogy a magyar autóipar tovább növekedhessen, arra van szükség, hogy a beszállítói bázis kiszélesedjen. Szerinte a koreai közepes méretű vállalatok kifejezetten hasznosak ebből a szempontból. Jelezte, több beruházásról is folyamatosak a tárgyalások.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter Szöulban


A miniszter arról is beszámolt, hogy a dél-koreaiak fontosnak tartják az együttműködést a visegrádi négyekkel (V4), így "a Közép-Európa és Korea közötti együttműködésnek a jövőben is komoly szerepet fogunk szánni". Elmondta, közös terv, hogy a közeljövőben a V4-ek és Dél-Korea egy miniszterelnöki, elnöki csúcstalálkozót rendezzen.

Szijjártó Péter közölte, szöuli találkozóján emellett szóba került az ukrán válság, a dél-koreai kormány is folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket. A megbeszélésen egyetértettek abban, most az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban tárgyalásos megoldást találjanak az ukrajnai konfliktusra - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kifejtette: Koreának is az az érdeke, hogy az Oroszországgal való gazdasági együttműködés "újra a régi formájába kerüljön", Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy ne legyen háború a szomszédságában, ezért "mi kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett". Szijjártó Péter néhány héttel ezelőtt is tárgyalt dél-koreai kollégájával. Októberi milánói találkozójukon - a Külgazdasági és Külügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint - is elhangzott, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok gyors növekedésnek indultak, a magyar export tavaly kis híján elérte a 300 millió dollárt, a magyar export pedig idén júliusig újabb 23 százalékkal bővült, ami elsősorban az autóipari kivitel növekedésének köszönhető.

A magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség adatai szerint a gépek és gépi berendezések a leginkább meghatározóak a Magyarország és Dél-Korea közötti kétoldalú áruforgalomban. További jelentős árufőcsoportok a magyar exportban a feldolgozott termékek, valamint a nyersanyagok.