Szarajevó tagadja, hogy uniós árut adna el sajátként Oroszországnak

Bosznia-Hercegovina visszautasítja azokat az orosz vádakat, amelyek szerint nemcsak a saját mezőgazdasági termékeit, hanem boszniainak "álcázott" uniós árut is szállítana Oroszországba - írta csütörtökön a Slobodna Bosna című boszniai hírportál.

Az orosz félben azért merült fel a gyanú, mert az idei év első tíz hónapjában Bosznia-Hercegovina több mint kétezer tonna almát exportált Oroszországba, miközben tavaly összesen csupán 10 tonnát. A másik gyanús termény a burgonya volt, ugyanis az idén már 94 tonnát szállított ki Bosznia, tavaly viszont semennyit sem. A hirtelen növekedés miatt az orosz hatóságok a mezőgazdasági területek nagyságáról és a megtermelt zöldségek, illetve gyümölcsök mennyiségéről kértek adatokat.

A szarajevói hatóságok ugyanakkor azt mondják, mindegyik exportcikknek megvannak a szükséges származási dokumentumai, amelyek azt bizonyítják, hogy azokat Bosznia-Hercegovina területén termelték.

Moszkva úgy határozott, hogy augusztus 7-től egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbiával együtt azonban Bosznia-Hercegovina is felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában.

Egyes uniós országok ebben lehetőséget láttak arra, hogy ezen a két országon keresztül mégis eljuttassák termékeiket Oroszországba. A szerb és a boszniai hatóságok viszont azt mondták: nem lesz átcímkézés és reexport, vagyis az importált termékek továbbexportálása.