Szakértő: az RMDSZ nyomást akar gyakorolni a román kormányra

Azért léphet ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a román kormányból, mert a párt vezetősége így akar nyomást gyakorolni a miniszterelnökre követelései teljesítéséért - mondta Pászkán Zsolt politikai elemző csütörtökön az MTI-nek.

Csütörtökön Kolozsváron a szövetség állandó tanácsa (SZÁT) úgy döntött, hogy az RMDSZ kilép a román kormányból. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a SZÁT határozata javaslat értékű. A kilépésről a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozza meg a végső döntést, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre.

Pászkán Zsolt, az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója kiemelte: az RMDSZ arra hivatkozik, hogy nélküle is megvan a Ponta-kormány többsége.

Úgy vélte, a döntés hátterében az állhat, hogy az RMDSZ vezetősége egyrészt igyekszik időt nyerni a belső feszültségek közepette, másrészt pedig nyomást akar gyakorolni Victor Ponta miniszterelnökre, hogy tegyen határozottabb lépéseket a párt kérései teljesítésére, például a közösségi jogokkal kapcsolatban.

Az elemző szerint mindazonáltal még korai lenne kijelenteni, hogy az RMDSZ kilép a kormányból, inkább az a helytálló, hogy elmozdult a kilépés felé.

Pászkán Zsolt kijelentette: ha az RMDSZ ténylegesen kilép a kormányból, annak a parlamentben még így is kényelmes többsége lenne. Ugyanakkor ilyen helyzetben a román politikára jellemző, hogy hamar megindulnak az átszerveződések, az átállások, a törvényhozáson belüli erőviszonyok átalakulása felgyorsul - magyarázta. Hozzátette: kérdés, hogy a jelenlegi ellenzék valóban át akarja-e venni most a hatalmat.

Mint mondta, be lehetne nyújtani bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben, bár a jelen állás alapján még az RMDSZ-szel együtt sem lenne meg az annak elfogadásához szükséges többség. Azonban Victor Ponta is úgy került először hatalomra, hogy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta az előző kormányt - emlékeztetett.