LMP: a Fidesznek nem érdeke, hogy a politikusok kevesebbet lopjanak

A párt szerint a Fidesz ismét hitet tett amellett: nem érdeke, hogy a politikusok kevesebbet lopjanak.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke adott hangot a következtetésnek újságírók előtt azt követően, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága csütörtökön levette napirendjéről az LMP-s kezdeményezésű NAV-vizsgálóbizottság felállításának kérdését. Schiffer András társelnök ezt azzal egészítette ki, hogy két másik javaslatukat pedig a testület nem vette tárgysorozatba: az egyik a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát írná elő, a másik átfogó antikorrupciós intézkedéseket tartalmaz.

Az előbbi az Állami Számvevőszékre bízná vezető közigazgatási személyek, parlamenti képviselők, kormánytagok, közjogi méltóságok, valamint állami és önkormányzati cégek vezetői vagyonának rendszeres átvizsgálását - ismertette. Antikorrupciós javaslatukat úgy összegezte: célja, hogy "elzárja azt a pénzszivattyút, amelyet még a rendszerváltáskor kapcsoltak az országra".

A tájékoztatón Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa a vizsgálóbizottság felállítását azért tartotta fontosnak, mert elmondása szerint bizonyítékokkal rendelkezik az adóhivatalon belül folyó rendszerszintű hibákról, hivatali visszaélésekről és korrupciós ügyekről. Közölte azt is: hiteltelennek tartja a NAV által közzétett vizsgálati dokumentumot, mert a vizsgálatot azok folytatták le, akik érintettek lehetnek a korrupciós cselekményekben.