Krétára vontatták a 700 menekülttel telezsúfolt teherhajót

Biztonságosan elvontatták Kréta szigetére azt a pár napja menetképtelenné vált teherhajót, amelynek fedélzetén hétszáz menekült zsúfolódott össze. A görög parti őrség csütörtökön elkezdte partra szállítani az utasokat.

A hatóságok közlése szerint Ierápetra kikötőváros partjainál szerda este horgonyzott le a vízi jármű, amelynek vontatását a Földközi-tengeren másfél nappal korábban kezdte meg a görög haditengerészet egyik fregattja.

A feltehetően Olaszországba tartó, Kiribati zászlaja alatt közlekedő hajó motorja kedden hibásodott meg, mintegy 130 kilométerre a Kréta déli részén található kikötővárostól. A hatóságok szerint az utasok között sok szíriai menekült van, nagy számban nők és gyerekek.

Egy görög egészségügyi tisztségviselő elmondta, hogy a fedélzetre orvosokat küldtek, akiknek feladata az utasok megvizsgálása, illetve a gyerekek beoltása gyermekbénulás ellen, Szíriában ugyanis az utóbbi időben ismét felütötte fejét a betegség.

Egy terhes nőt már szerdán Krétára szállítottak, komolyabb egészségügyi probléma azonban nem volt a hajó fedélzetén, csütörtökön pedig elkezdték a nők és a gyerekek partra szállítását.

A parti őrség elmondta, hogy megalapozatlannak bizonyultak azok a híresztelések, miszerint a teherhajón fegyveresek tartózkodnak.

Az utasokat átmenetileg egy sportcsarnokban helyezik el. A hatóságok közlése szerint a szíriaiak menekültstátust kapnak és elengedik őket, az ilyen státusra nem jogosult többi utas viszont illegális bevándorlónak minősül, és kitoloncolásukig őrizetben tartják őket.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint idén több mint 2500-an fulladtak vízbe vagy tűntek el, miközben a Földközi-tengeren át megpróbáltak Európába jutni a jobb élet reményében. A becslések szerint idén eddig körülbelül 150 ezren vágtak neki a kockázatos útnak.