Kovalik Balázs operarendező az idei év Moholy-Nagy Díjasa

A kortárs magyar operajátszás és -oktatás kiemelkedő alakja, Kovalik Balázs vehette át a Moholy-Nagy Díjat Fülöp József rektortól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) csütörtöki ünnepségén.

A Moholy-Nagy Díjat 2006-ban azzal a céllal alapította a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hogy elismerje azon művészek alkotói tevékenységét, akik az egyetemével azonos értékekre, az integratív gondolkodásra, a szellemi innovációra és a művészeti műfajok közötti átjárásra helyezik a hangsúlyt - közölte az egyetem az MTI-vel.

Kovalik Balázs tizenöt éves kora óta részese és már több évtizede iránymutatója a magyar színházi életnek. Pályája a Pinceszínházból indult, majd a Magyar Állami Operaházon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián keresztül a müncheni August Everding Bajor Színházi Akadémiáig ívelt, ahol 2012-től a zenei színházi és opera mesterképzés vezetője.

Amellett, hogy magyar és német nyelvterületen is elismert rendező, aki többek között München, Bonn, Berlin, Hannover, Braunschweig, Nürnberg, Lipcse színpadaira állított darabokat, a magyar kulturális életére a Budapesti Őszi Fesztivál megújítójaként, majd a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatójaként gyakorolt nagy hatást - olvasható az egyetem méltatásában.

Kísérletező, a társművészetek iránt nyitott és befogadó rendező, egyetemi oktatóként az opera, a zenés színház megújításának kutatója. Jelenleg többek közt Wagner A bolygó hollandijának rendezésén dolgozik a Művészetek Palotájának felkérésre, a 2015-ös budapesti Wagner-napok alkalmából.

1999-ben Üstökös-díjat, 2002-ben Nádasdy Kálmán-díjat, Gundel-díjat és Vámos László-díjat kapott. 2003-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el, 2008-ban pedig Térey János javaslatára Aegon Művészeti Társdíjat ítéltek neki.

A korábbi évek Moholy-Nagy Díjasai között szerepel Dieter Rams és Stefan Lengyel designer, Hattula Moholy-Nagy színész, művészeti író, Rubik Ernő építész, feltaláló, Hannes Böhringer művészetfilozófus vagy Gőz László zeneművész, a Budapest Music Center alapító-igazgatója.