Járai Judit: Szőnyeg alá söpörték a faji kérdést az Egyesült Államokban

A külpolitikai újságíró szerint az Egyesült Államokban a faji kérdés mindig megvolt, legfeljebb a szőnyeg alá söpörték. Járai Judit emlékeztetett rá, hogy 1992-ben a mostanihoz hasonló zavargások törtek ki, miután Los Angelesben fehér rendőrök megvertek fekete bőrű embereket. Szerinte a fekete bőrűekkel szembeni ellenérzések legutóbb akkor erősödtek fel, amikor Barack Obama beszállt az elnökválasztási kampányba.

Több mint száz településen robbantak ki tüntetések, miután a bíróság felmentette azt a rendőrt, aki a Missouri állambeli Fergusonban augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen színes bőrű fiatalt. Az eset nyomán már akkor erőszakos megmozdulások, gyújtogatások pattantak ki. A három hónapig tartó vizsgálat során azonban a bíróság arra a következtetésre jutott: a rendőr azért lőtt, mert a fiatal nem engedelmeskedett felszólításainak,rátámadt, és megpróbálta elvenni fegyverét. Tanúvallomásában elmondta, féltette életét. Az ügy kapcsán Barack Obama elnök olyan konfliktuskezelési módszer kidolgozására utasította az állami szerveket, ami elsimítja a bizalmatlanság évszázados gyökerét a fekete csoportok és a bűnüldöző szervek között – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Járai Judit külpolitikai újságíró azt mondta: a tüntetők többsége hazament az Egyesült Államokban, de nincs nyugalom, Fergusonban kivezényelték a Nemzeti Gárda egységeit.

Hangoztatta: több mint száz városban voltak zavargások. Ilyen utoljára 1992-ben adódott, amikor rendőrök fekete bőrű embereket vertek meg Los Angelesben.

Az Egyesült Államokban a faji kérdés mindig megvolt, legfeljebb a szőnyeg alá söpörték. A fekete emberek gyanakvással tekintenek a fehér emberekre, és viszont. Ez különösképp felerősödött akkor, amikor annak idején Barack Obama beszállt az elnökválasztási kampányba. Jelezte az amerikai lakosság egy részének ellenérzését, hogy a déli szövetségi államokban nagy, Obama fényképeivel ellátott papundeklifigurákat égettek el, akasztottak fel, ami kivált európai szemmel nagyon riasztó, főként egy olyan demokratikus országban, mely a demokrácia hírvivőjének tartja magát – emelte ki.

A jogegyenlőséget garantálni kell, miközben nem megengedhető, hogy a kisiklások ilyen erőszakba torkolljanak – ezt az amerikai elnök is megerősítette.

Mint mondta: a középnyugati kisvárosban a lakosság elsöprő többsége afroamerikai, a közhivatalnokok és az erőszakszervezetek képviselői pedig többségében fehérek. Nem tudjuk pontosan, mi is játszódott le valójában. Nem tudjuk, hogy a lelőtt fiatalember valóban nekitámadt-e a rendőrnek. A rendőr azt állítja, akkor is lőtt volna önvédelemből, ha fehér amerikaival áll szemben. Viszont az, hogy az erre a fekete lakosság így reagál, nagyon mélyen rejlő komplexusokat, kibeszéletlen problémákat, évszázadra visszanyúló ellentéteket jelez – hangoztatta Járai Judit.