Fazekas: Megbirkózik a magyar mezőgazdaság az orosz embargóval

Marketinggel és újabb keleti piacok felkutatásával igyekszik Magyarország elhelyezni mezőgazdasági áruit, miközben a piacokat jelenleg a jó termés okozta alacsony árak jellemzik. Erről is beszélt a Kossuth Rádióban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A mezőgazdasági árubőség, a jó termés hatására csökkenő árak, illetve az Oroszországba irányuló exportot akadályozó embargó sok fejtörést okoz a gazdáknak. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ennek kapcsán azt hangsúlyozta a 180 percben, hogy mindig van feladatuk, ha bő a termés, akkor azt el kell helyezni, de ez a szituáció még mindig jobb, mintha nem lenne termés. Ha az aszály vagy a belvíz elviszi azt, akkor nem értékesítési, hanem megélhetési problémák vannak – tette hozzá.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jó termés, zuhanó árak - 180 perc

A tárcavezető hangsúlyozta, a piaci zavarok kezelésére aktív marketinggel igyekeznek megoldást találni. Ez segíti a sertéshús-, az alma-, vagy év vége felé a halértékesítést. Nem könnyű, de a reklám sokat segít – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság meg tud birkózni az orosz embargó okozta hatással, az értékesítéshez a keleti nyitás új piacokat keresnek az arab államokban, a Távol-Keleten, Kínában, Hongkongban, Japánban, Koreában.

Fazekas Sándor ott, ahol rendkívül nagy a termés, például a kukoricánál, fontos, hogy a gazdák ne egyből akarják értékesíteni az árujukat, hiszen a kereskedőnek nem mindig nevezhető felvásárlók ilyenkor visszaélnek a helyzetükkel.  A politikus arról is beszélt, hogy amikor nagy a termés, akkor tárolni, szárítani kell, illetve feldolgozni. Az ehhez szükséges kapacitások bővítéséhez agrár-, illetve vidékfejlesztési támogatásokat lehet majd felhasználni.

Az is lényeges, hogy a magyar termékek árát a világpiac, azt pedig az orosz embargó is befolyásolja. Így van ez a tej esetében is, amelynek csökken az ára. Az egyik megoldás a magasabb feldolgozottsági szint, így tejporgyár létesítése is felvetődött.

A jövő évi költségvetésről a miniszter azt mondta, az agrárbüdzsé biztosítja a magyar mezőgazdaság működését, az egy biztos háttér, de a legfontosabb mégiscsak a termelés – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.