EKB: továbbra is sebezhető az európai pénzügyi rendszer

Az euróövezeti pénzrendszer stabilabb lett, de változatlanul sebezhető az Európai Központi Bank (EKB) szerint.

Vitor Constancio, az EKB alelnöke a bank éves stabilitási jelentésének közzététele kapcsán csütörtökön megerősítette, hogy az euróövezet tagállamainak pénzügyi rendszere jelenleg stresszállóbb ugyan, mint 2007, a válság kirobbanása óta bármikor, de a nyugodt felszín alatt kockázatok lappanganak.

Az alacsony jövedelmezőségű bankok és az árnyékbankok képviselik a legnagyobb veszélyt, és mindez "gyönge, törékeny és kiegyenlítetlen gazdasági növekedéssel párosul".

"A növekedési kilátások nem tűnnek túl fényesnek" - mondta Constancio.

Az EKB figyelmeztet rá, a rendkívül alacsony hozamszint arra szorítja a bankokat, hogy magasabb hozamokra vadászva kockázatokat vállaljanak, és ez ismét pénzügyi viharokat okozhat.

Instabilitás forrása a mindinkább terjeszkedő árnyékbankrendszer is, amelynek eszközállománya már eléri a teljes európai bankrendszer eszközállományának 60 százalékát. Minthogy a bankok működését mind szigorúbban szabályozzák, egyre több befektetés áramlik a szabályozatlan árnyékbankrendszerbe, ami növeli a pénzügyi rendszer sebezhetőségét.

Árnyékbankrendszernek nevezik a bankrendszeren kívüli hitelközvetítő rendszert, amelybe többek között pénzpiaci, befektetési alapok, hitelgaranciát nyújtó fedezeti alapok (hedge fund) tartoznak. Az árnyékbankok megrendszabályozása évek óta napirenden van, eddig sikertelenül.