Ebola: a német kormány mentőrepülőgépet állított üzembe

Kórházrepülőgéppé átalakított utasszállító gépet állított üzembe csütörtökön a német kormány ebolás betegek szállítására és kezelésére.

A Lufthansa légitársaság hosszú távú járatokon használt Airbus A340-300 típusú gépét a társaság, a kormány és a Robert Koch országos járványügyi intézet együttműködésével alakították át és üzemeltetik. A székek többségét leszerelték, és kiépítettek egyebek mellett egy elkülönítő részleget, amelyet teljes mértékben el lehet zárni az utastér többi részétől, így például különálló légkondicionáló, légellátó rendszerrel működik.

A gép a társaság flottájában Villingen-Schwenningen néven szerepelt, kórházrepülőként pedig a járványügyi intézet 1910-ben elhunyt Nobel-díjas mikrobiológus névadója után a Robert Koch nevet viseli.

A repülővel a járvány sújtotta afrikai térségből mentenek ki betegeket. A fedélzeten egy orvoscsoport dolgozik majd Lufthansa-alkalmazottak segítségével. A küldetés fél évre szól, de az együttműködési szerződést három hónappal meg lehet hosszabbítani. A kormány terve szerint az új kapacitás nemcsak Németországot szolgálja, hanem az elbolajárvány visszaszorítását célzó nemzetközi összefogás részeként is használhatják.

A kórházrepülő "a Lufthansa egyetlen gépe, amelyről reméljük, hogy soha vagy csak nagyon ritkán kell majd útnak indulnia" - mondta Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a berlini Tegel repülőtéren a repülőgép hivatalos átvétele után.