Brit nagykövetségi járműnél robbantottak Afganisztánban

Merénylet célpontja volt a brit nagykövetség egyik járműve az afgán fővárosban, Kabulban, a robbanásban legalább öten meghaltak, harminchárman megsebesültek - közölték a hatóságok.

Afgán közlés szerint a halálos áldozatok egyike brit állampolgár, a többiek afgán civilek. A diplomáciai képviselet szóvivője korábban arról számolt be, hogy a járműben nem voltak brit diplomaták. A terrortámadás a főváros keleti részében történt. A robbanás ereje megrázkódtatta a térség épületeit, sűrű füstoszlop emelkedett a magasba.

A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó, egy öngyilkos merénylő, robbanóanyaggal megrakott motorkerékpárral hajtott neki a diplomáciai autónak. A támadás végrehajtásért kormányellenes tálib szélsőségesek vállalták a felelősséget. Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt közölte, hogy az öngyilkos merénylő "a külföldi megszálló erőket vette célba".

A robbanás körzetében számos külföldi képviselet és nemzetközi katonai létesítmény helyezkedik el. Hétfőn Kabulban egy pokolgépes robbanásban két amerikai katona halt meg. A térségben az elmúlt hetekben a felkelők fokozták a katonai járműoszlopok, a külföldi cégek és azok alkalmazottai ellen irányuló támadásaikat.