Amerikai zavargások: kereszttűzben a rendőrséget bíráló francia igazságügyi miniszter

Politikai bírálatok kereszttűzébe került Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter, amiért a Tweeteren bírálta a fergusoni vádesküdtszéket, amely úgy döntött: nem kell bíróság elé állítani Darren Wilson rendőrt, aki augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt.

"Hány éves volt Michael Brown? 18. Trayvon Martin? 17. Tamir Rice? 12. Hány éves lesz a következő? 12 hónapos? "Öljétek meg őket, mielőtt felnőnek" Bob Marley" - írta keddi angol nyelvű bejegyzésében a fekete bőrű francia tárcavezető, felsorolva azon fekete bőrű fiatalok neveit, akiket amerikai rendőrök öltek meg, majd a reggae-király I shot the sheriff című slágeréből idézett.

A minisztert számos bírálat érte politikustársai részéről az üzenet miatt, az ellenzéki jobboldal elsősorban egy külföldi ország ügyeibe való beavatkozás miatt ítélte el Taubirát.  A Franciaország tengerentúli megyéjéből, Guyanáról származó politikus - akit tavaly több rasszista támadás is ért - a France Info hírrádióban utóbb azzal védekezett, hogy "egy nagyon fájdalmas helyzetben a szolidaritását kívánta kifejezni".

"Nem mondanék értékítéletet az amerikai intézményekről, de amikor a frusztráció ennyire erős, ennyire mély, ennyire tartós és ennyire tömeges, felmerül az intézményekbe vetett bizalom kérdése" - tette hozzá.

A miniszter szerint "ez mindig ugyanazokkal történik meg". "Ezek afroamerikai gyerekek, vagyis sok klisé, megjelenítés, előítélet létezik, amelyek szörnyű reflexeket alakítanak ki. Már a sértegetési reflexeket is nehéz elviselni, de amikor életeket oltanak ki, az még inkább elfogadhatatlan" - fogalmazott a miniszter. Taubira úgy vélte, hogy "a helyzet nem teljesen összehasonlítható, de természetesen Franciaországban is van rasszizmus". Stéphane Le Foll kormányszóvivő szerdán óva intett mindenkit attól, hogy a fergusoni döntést kommentálja.

"Tartózkodjunk annak a kommentálásától, ami az Egyesült Államokban történik. Az Egyesült Államoknak megvannak a szabályai és az eljárások folyamatban vannak" - mondta a szóvivő egy sajtótájékoztatón.