Állami gondozottak lakásotthona ellen tiltakoznak Tolnán

Állami gondozott gyerekek számára létesítendő lakásotthonok ellen tiltakoznak Tolnán. A város képviselő-testülete csütörtökön határozatban kérte, hogy az intézményeket ne a településen helyezzék el.

A határozatban - amelyet a polgármesteri hivatal közlése szerint egyhangúlag fogadtak el - felkérték a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna megyei kirendeltségét, hogy a lakásotthonok elhelyezésére lehetőség szerint "keressen más megoldást".

Appelshoffer Ágnes (Fidesz-KDNP), a város polgármestere az MTI-nek elmondta: a lakásotthonok ellenzői korábban mintegy 1700 aláírást gyűjtöttek a lakásotthonok létesítése ellen, és egy múlt heti közmeghallgatáson is sokan tiltakoztak. "Nem értek egyet azzal, hogy a gyerekeket vissza kellene utasítani, a határozatot az ő érdekükben terjesztettem a testület elé, mert nem volna jó, ha ilyen környezetbe kerülnének" - tette hozzá.

A Tolna megyei gyermekvédelmi kirendeltség egy 2013-ban indult, 300 millió forintos, európai uniós projekt keretében tervezi létrehozni az új otthonokat. Az állami gondoskodás alatt álló gyerekek számára családias körülményeket teremtő lakásotthonok a Faddon lévő, csaknem 50 fős adó, rossz állapotú létesítményt váltanák ki.

Posta Zoltán, a megyei gyermekotthonok igazgatóságának vezetője a teol.hu portálnak arról számolt be, hogy kettőt Tolnán, egyet-egyet pedig Szekszárdon, illetve Őcsényben alakítanának ki. A Tolnán kiválasztott Alkotmány, valamint a Táncsics utcai házban egy 8 és 12 fős lakásotthont hoznának létre.