A gazdasági együttműködésről tárgyalt a magyar és a vietnami államfő

Vietnam és Magyarország gazdasági együttműködése még messze nincs megfelelően kihasználva - értett egyet Áder János magyar és Truong Tan Sang vietnami államfő csütörtökön, amikor Hanoiban tárgyaltak. A magyar köztársasági elnök delegáció élén egyhetes látogatáson tartózkodik Vietnamban.

Találkozójukat követő sajtótájékoztatón Áder János közölte, hogy Truong Tan Sang tavalyi magyarországi látogatása óta a kapcsolatok eredményesen fejlődtek, a két ország külkereskedelmi forgalma 60 százalékkal nőtt, több sikeres projekt indult. Áder János elmondta, hogy tavalyi megbeszélésükön megállapodtak arról, hogy egy víztisztító berendezést építenek a Vörös-folyón a Fővárosi Vízművek bevonásával, s azóta a magyar kormány döntött arról, hogy kötött hitelsegély keretében finanszírozza a projektet. Mint mondta, már csak néhány technikai részlet van hátra, és a program meg is kezdődhet.

A magyar államfő a sajtótájékoztatón néhány gazdasági ténnyel is indokolta vietnami látogatását, s azt mondta, hogy az ország a világon a második leggyorsabban fejlődő gazdasággal rendelkezik. Elhangzott, hogy 2013-ban az országba 10 milliárd dollár működőtőke érkezett, elsők a kávéexportban, és az éves terméstől függően elsők, illetve másodikak a rizstermelésben.

Áder János Vietnamban


A sikeres együttműködésből Áder János kiemelte az oktatást, s elmondta, hogy az ösztöndíjasok mellett egyre több vietnami diák tanul önköltséges képzésben Magyarországon. Kitért arra, hogy a következő évtől Magyarország megduplázza a vietnami ösztöndíjasok számát. Ehhez kapcsolódóan látogatása fontos állomásaként emelte ki a Hanoiban helyi idő szerint csütörtökön délután kezdődő Első Vietnami-Magyar Rektori konferenciát, amelyet a magyar államfő is köszönt.

Szintén a két ország együttműködésének fontos elemeként esett szó az arzénmentesítésről, amely Magyarországon is gondot okoz. Áder János elmondta, hogy japán technológiával egy magyar cég technikai találmányával kiegészülve megjelent egy fejlesztés a piacon. A magyar államfő vietnami látogatása idején adnak át egyébként egy ilyen berendezést adományként Hanoitól nyolcvan kilométerre egy iskolának.

A két államfő jelenlétében több megállapodást is aláírtak, közöttük egyet a mezőgazdaságot érintő, a közraktározás vietnami rendszerének kidolgozásra vonatkozó közös vállalkozás létrehozásáról.

A sajtótájékoztatón Truong Tan Sang elmondta: nagyra értékeli a magyar vállalkozások megjelenését többek között a közraktározás és az élelmiszeripar területén. Mint mondta, magyar partnerével megállapodtak abban, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama, segíti a vietnami piacgazdaság uniós elismerését. A tárgyalás után, szintén a két államfő jelenlétében írták alá a Duna Televízió és a Voice of Vietnam keretmegállapodását, amely elsősorban műsorok cseréjéről és képzésről szól.