Új dinoszauruszfajt azonosítottak múzeumi gyűjteményből

Szarvas dinoszaurusz új faját azonosították egy kanadai múzeumban 75 éve pihenő kövületekből.

A fosszíliákat korábban egy másik dinoszaurusz-csoporthoz sorolták. Nick Longrich, a Bath Egyetem kutatója viszont kiderítette, hogy a leletek egy olyan őslényre hasonlítanak, amelyet az Egyesült Államok délnyugati részéből ismernek.

Elmondása szerint a maradványok a Pentaceratops - a híres, szarvas Triceratops kisebb rokona - új faját reprezentálják. A kutatás részleteit a Cretaceous Research folyóirat közölte.

A tanulmány felöleli az állat hivatalos leírását és új nevét- Pentaceratops aquilonius - is. A bivaly méretű növényevő mintegy 75 millió éve élt.

Pentaceratopsok (Fotó: Getty Images)

Illusztráció - Pentaceratopsok (Fotó: Getty Images)



Longrich egy másik, szintén a múzeum gyűjteményében lévő szarvas dinoszauruszt is szemügyre vett. Úgy hiszi, eme utóbbi pedig a Kosmoceratops új faja. A díszes koponyájú dinoszaurusz maradványai korábban utahi lelőhelyeken kerültek elő.

A dinoszauruszok Észak-Amerika nyugati részén éltek a krétakor vége felé. Longrich úgy véli, bár elkülönült északi és déli tartományok léteztek akkoriban, volt közöttük átjárás. A dinoszauruszok a kontinens egyik részéből a másikba vándorolhattak, aztán új fajjá fejlődhettek. Később pedig a különféle fajok közötti versengés meggátolta,  az északi és déli régiók közötti mozgást.