Szepes Hédi kapja idén a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége életműdíját

Az elismerést csütörtök délután adják át a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol kiállítás nyílik a XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále zsűrizett munkáiból.

Szepes Hédi művészettörténész kapja idén a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Konecsni Györgyről elnevezett életműdíját. Az elismerést csütörtök délután adják át a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol kiállítás nyílik a XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále zsűrizett munkáiból.

A tárlatot Simon Károly tervezőművész, a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti tagozatának elnöke nyitja meg. Az életműdíj mellett átadják Farkas Anna és Tábori-Simon József grafikusművésznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fődíját. Antal Pál és Simon Péter Bence grafikusművészek megosztva kapják az MMA fődíját, Horkay István pedig Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fődíját veheti át - tájékoztatta a múzeum szerdán az MTI-t.

Szepes Hédi - a kiállítás kurátora - az MTI-nek elmondta: több mint 400 pályamű érkezett a biennále felhívására, ezek közül mintegy 350-et mutatnak be a múzeumban. A nevezett művek egy része plakátterv, ám vannak köztük megvalósult tervezések is, ilyen például egy gyerekkönyv borítója meg egy bélyeg.

A biennále szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi periodikus kiállítássorozatát, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, és népszerűsítse a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk, valamint a művészeti egyetemek tervezőgrafikus-hallgatóinak műveit.

A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban 2012 és 2014 között készített alkotásaikkal.

A díjazott művek a biennále alapszabályának értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A tárlat január 14-éig tekinthető meg.