Őrizetbe vették Németországban Kerekes Gábort, az RMDSZ volt ügyvezető alelnökét

A német hatóságok őrizetbe vették Kerekes Gábort, Nagy Zsolt korábbi romániai távközlési miniszter tanácsadóját, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt ügyvezető alelnökét az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyének egyik vádlottját - közölte szerdán a Mediafax romániai hírügynökség.

Kerekes Gábor németországi őrizetbe vételéről a bíró számolt be a per szerdai tárgyalásán, és egyben azt is közölte, hogy az úgynevezett stratégiai privatizációk pere december 8-án, a vádlók és a védők záróbeszédeivel, majd az ítélethirdetéssel folytatódik. A perben mind Kerekes Gábort, mind Nagy Zsoltot bűnszövetkezet létrehozásának vádjával alapfokon öt év börtönbüntetésre ítélték.

Kerekes ellen október közepén adtak ki nemzetközi elfogatási parancsot, miután nem jelent meg a jogerős ítélet kihirdetéséhez közeledő per tárgyalásán a legfelsőbb bíróságon. Ügyvédje arra hivatkozott, hogy védencével nem közölték az ország elhagyásának tilalmát, ő pedig beteg szüleit meglátogatni utazott Németországba.

A per októberi tárgyalásán Nagy Zsoltot, Codrut Seres volt román gazdasági minisztert és az ügy több más vádlottját is bírósági felügyelet alá helyezték. Ez a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a vádlottnak időről időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

A volt kormánytagokat és a Credit Suisse First Boston nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég vezetőit abban találták vétkesnek elsőfokon, hogy 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor.

Az alapfokon eljáró bíróság elvetette Nagy Zsolt esetében a hazaárulás vádját. Az ügy fővádlottját, a bolgár Sztamen Sztancsev pénzügyi tanácsadót 11 évre ítélték alapfokon kémkedésért.