Mesterséges intelligenciát kutat a Vicarious

Látást, beszédet és mozgásszabályozást fejlesztő hosszú távú kutatási programot támogatnak a robotikában.

Az ABB befektet a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó vállalatba, a Vicariousba. A Vicarious egységes algoritmikus architektúra kifejlesztésével a látás-, a nyelv- és mozgásszabályzás terén az emberihez fogható intelligencia létrehozásán dolgozik. A San Franciscó-i központú vállalat olyan vizuális észlelési problémák megoldására koncentrál, mint például a felismerés, a szegmentálás és helyszín-elemzés.

Illusztráció (Fotó: AFP)

Illusztráció (Fotó: AFP)



A résztvevők jól kiegészítik egymást. Az ABB a robotikában úttörő szerepet tölt be világszerte üzembe helyezett több mint 250 ezer ipari robotjával, amelyek segítségével növeli a termelékenységet, javítja a minőséget és a dolgozók biztonságát. A Vicarious pedig ugyanazt testesíti meg a mesterséges intelligencia-kutatásban, amit az ABB a robotikában – mondta Girish Nadkarni, az ABB Technology Ventures vezetője. Szerinte a robottechnológia elérte azt a fejlettségi szintet, amelyen a robotok számos olyan feladat elvégzésére képesek, amelyek az emberek számára jelentős kihívást jelentenének, vagy azok végrehajtása veszélyes lenne számukra. A robotok és a mesterséges intelligencia ötvözése nagy távlatokat nyithat meg előttünk a jövőben.

2010-es indulása óta a Vicarious hosszú távú kutatási céljai elérésére közel 70 millió dollárt kapott különböző befektetőktől, többek között Mark Zuckerbergtől, Jerry Yangtól, Jeff Bezostól és Peter Thieltől.