Hópárducot kaptak lencsevégre Hszincsiangban

A ritka hópárducról sikerült fotókat készíteni a kínai Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület egyik félreeső természetvédelmi régiójában.

Ez az első alkalom, hogy az 1986-ban alapított hszincsiangi Lop-nór Vadteve Nemzeti Parkban le tudták fotózni a veszélyeztetett állatot. A négy felvételt infravörös kamerák lőtték, amelyeket három vízforrás közelében helyeztek ki az Altun-hegységben. A talán egynél több állatot is megörökítő felvételekből ítélve a párduc jó egészségnek örvend.

A hópárducok rendszerint Közép- és Dél-Ázsiában, a Himalája térségében találhatóak meg 3000-5500 méteres magasságban. Az élőhelyek eltünedezése és az orvvadászat miatt a legutóbbi évszázad óta igen ritkán észlelhetőek a vadonban. A becslések szerint 3500-7000 egyed él természetes élőhelyén és 650 fogságban világszerte.

Hópárduc. (Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri)

Hópárduc. (Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri)



Tavaly áprilisban a kutatók nagy léptékű megfigyelőprogramot indítottak, több mint 20 infravörös kamerát helyeztek ki kilenc vízforrás mellé a rezervátum területén. Idén november 8. és 16. között több mint 20 ezer fotót és videoklipet gyűjtöttek be.

Némelyeken más veszélyeztetett állatok, úgymint vadtevék, tibeti vadszamarak és szamárcsikóik látszanak. A fotók alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a régióban a növényevők és nagy testű ragadozók figyelemre méltó populációja él, ami egészséges, kiegyensúlyozott ökoszisztémát sejtet.