Elemző: Az alapkamat csökkentése sem kizárt jövőre

A kedden elfogadott forintosítási és fair bank törvény – bár nagy terhet tesz a bankszektorra – hosszú távon csökkenti az ország külső pénzügyi sérülékenységét – mondta Bebesy Dániel elemző.

Fontos változás a magyar monetáris politikában, hogy a devizahitelek forintosítását követően a háztartások valószínűleg sokkal kevésbé lesznek érzékenyek a magyar fizetőeszköz árfolyamának alakulására. Ezt követően a monetáris politika talán bátrabban nyúlhat a forintgyengítés eszközéhez, ha az export ösztönzésén keresztül hatni akar a gazdasági növekedésre – mondta a 180 percnek Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.
Bebesy Dániel elemző az alapkamat várható alakulásáról - 180 perc

Az elemző a jelenleg 2,1 százalékos alapkamat alakulásának esélyeiről is beszélt a Kossuth Rádióban. Hangoztatta, az eurózónában a nagyon alacsony növekedés nagyon alacsony inflációval párosul, ami a kereskedelmi szálak miatt a magyar inflációt is alacsonyan tartja. Másrészt globálisan is megfigyelhető antiinflációs trend a csökkenő nyersanyagárak miatt.

Magyarországon jelenleg nagyon lassú a pénzromlás üteme, ami azonban jövőre várhatóan gyorsulni fog, miután kiesnek a 2014-es rezsicsökkentés hatásai, valamint hatályba lépnek a 2015-ös adóemelések. A külső hatások azonban meggátolják, hogy ez az emelkedés nagymértékű legyen. A jegybank így feltehetően nem kényszerül az alapkamat emelésére, az sem kizárt, hogy tovább csökkenti a szintjét.

Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) esetleg az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed erőteljesebb kamatemelése kényszeríthetné az alapkamat növelésére. Bebesy Dániel hangoztatta, hogy mindezek miatt cégénél kiegyensúlyozottnak látják a kockázatokat.

Az elemző a Kossuth Rádió műsorában arról is beszélt, érdemes-e egy jegybanknak devizatartaléka egy részét aranyba tennie. A sárga nemesfém nagyon divatos pénzügyi megtakarítási forma volt az elmúlt években, a válság időszakában. A pánik idején sokan úgy gondolták, a pénz elveszti az értékét, ami magasra hajtotta az arany árfolyamát. Azt is látni lehetett azonban, hogy az arany ára nagyon gyorsan vissza is eshet. A devizatartalék egy részét tehát lehet, hogy érdemes a nemesfémben tartani, de nagy részét semmiképpen sem. Nagyon nehéz ugyanis pontosan meghatározni, hogy az aranynak miért is van értéke. „Tulajdonképpen ez egy barbár relikvia, csak elfogadjuk, hogy valamiféle kincs” – magyarázta el az elemző.

Kapcsolódó tartalom