Elég a pénz a téli közfoglalkoztatásra

És a programokban lényegesen több ember vehet részt, mint az előző években - hangsúlyozta a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára Szegeden.

Decemberben 142 ezer, januárban 138 ezer, februárban 134 ezer ember közfoglalkoztatása biztosított - mondta Hoffmann Imre a Csongrád megyei kistérségi startmunka mintaprogramok eredményeit és az azokon előállított árukat bemutató szakmai rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón. December 1-jével, uniós támogatással 28 500 közfoglalkoztatott oktatása indul el, 160 képzési irányon. A képzési programok 62 százaléka OKJ-s végzettséget ad, ez jelentős előrelépés a tavalyi 22 százalékos arányhoz képest – közölte a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára.

Hangsúlyozta, a képzés az egyik záloga annak, hogy a programokban résztvevők elhelyezkedhessenek az elsődleges munkaerőpiacon. Az oktatási programokat a munkaügyi központok és kirendeltségek a foglalkoztatók igényeit összegyűjtő felmérések alapján állították össze. A belügyi tárca a még rendelkezésre álló forrásokból 2015. február 28-ig meghosszabbított több kistérségi startmunka mintaprogramot és több országos közfoglalkoztatási programot. Három megyében - kísérleti jelleggel - települési úthálózat-karbantartási program indul, amelyeken 826 ember vehet részt - közölte Hoffmann Imre.

A helyettes államtitkár a továbblépés lehetőségét részben a szociális szövetkezetekben látja. Eddig száz ilyen szervezet alakult, létrehozásukat pályázati források is támogatják. Hetven további településen kívánnak szociális szövetkezetet alapítani - jelezte a politikus, aki szerint a tartósan elmaradott területeken ez a forma esélyt teremt a gazdasági és társadalmi hátrányok csökkentésére.