Egy éve mutatta fel Horváth András a zöld dossziéját

Nincsenek konkrét bizonyítékai az adóhatóságon belüli korrupcióra - erről beszél Horváth András egy friss interjúban. A NAV egykori munkatársa egy éve beszélt először az általa feltételezett áfacsalásokról. Azóta több megszólalását is úgy értelmezte a sajtó, hogy Horváth András konkrétumokkal, bizonyítékokkal rendelkezik. Most úgy tűnik, hogy mégsem.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt mutatta meg Horváth András azt a zöld dossziét, amelyben állítása szerint terhelő bizonyítékok voltak egyes cégekre nézve, de azóta sem nevezte meg a vállalatokat.

Horváth András elismerte, a korrupcióról nincsenek bizonyítékai csak az áfacsalókat tudná megnevezni - ezzel a címmel közölt cikket kedden a pestisrácok.hu internetes oldal. Ebben arról írnak: Horváth András beismerte, hogy a korrupciós ügyekre nincsenek konkrét bizonyítékai, de amellett kitart, hogy csak ez állhat egyes NAV vizsgálatok zátonyra futásának hátterében.

Horváth András az MTI-nek is arról beszélt, hogy több kollégája is tapasztalt hivatali visszaéléseket, de hogy ezek mögött milyen vesztegetés, korrupciós cselekmények állnak, arról mint fogalmazott: nem neki kell tudnia, ezt a nyomozóhatóságnak kell kiderítenie.

Horváth András tavaly november 8-án, sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Közben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozta annak a vizsgálatnak a dokumentumait, amelyet Horváth András nyilatkozatai után végeztek el. A vizsgálat azt állapította meg: az adóhivatal volt munkatársa alaptalanul állította, hogy a NAV nem lép fel az adócsalókkal szemben, és azt, hogy az általa feltárt adócsalások ügyében nem intézkedett a hivatal. A NAV szerint Horváth András és munkatársa revizori jelentése csupán feltételezéseket tartalmaz, melyeket nem bizonyítottak.

Horváth András most az MTI-nek "komolytalanok, röhejesek" minősítette az adóhivatal vizsgálati anyagát. A NAV már korábban, Horváth András tavalyi sajtótájékoztatója után visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.