Az iráni parlament ötödik próbálkozásra jóváhagyta Róháni miniszterjelöltjét

Három hónap huzakodás után az iráni parlament szerdán jóváhagyta Haszan Róháni elnök jelöltjét a tudományos, kutatási és műszaki ügyek minisztériumának vezetésére. A törvényhozás korábban Róháni négy miniszterjelöltjét sorra elutasította, akiket azzal vádolták, hogy közük volt a 2009-es kormányellenes megmozdulásokhoz.

A konzervatív többségű medzslisz 235 jelen lévő képviselője közül 197 voksolt Mohamed Farhádi elfogadására, 28 ellenszavazat és tíz tartózkodás mellett. Az orvos végzettségű Farhádi jelenleg az iráni Vörös Félhold Társaságot vezeti, ezt megelőzően pedig egészségügyi miniszterként szolgált Mohammad Katami elnöksége alatt.

A parlament a keményvonalas honatyák vezényletével augusztus közepén szavazta meg a tárcát addig vezető Reza Faradzsi-Dana menesztését. A bizalmatlansági indítványban azzal vádolták a politikust, hogy a kormányellenes tüntetések miatt az egyetemről eltanácsolt hallgatókat visszaengedte tanulni, és ezzel támogatta a Nyugat-barát hangokat az intézményekben.

Farhádi személyének hirtelen jóváhagyás mögött elemzők Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének beavatkozását sejtik.

"A legfőbb vezetőnek nem tetszett, ahogyan a parlament kezelte a helyzetet, ő gyors megoldást akart" - mondta egy szakértő a Reuters brit hírügynökségnek.

Róháni tavalyi megválasztásakor a Nyugat felé nagyobb nyitottságot és jobb diplomáciai kapcsolatokat ígért. A mérsékeltnek tartott politikus földcsuszamlásszerű győzelme reményt keltett az iszlám köztársaság liberálisainak körében arra, hogy lazulnak a politikai és társadalmi tevékenységek korlátozásai, de Róháni kormányzata eddig nem hozott jelentős változásokat a politikai szabadságjogok terén.