A világhírű szopránra emlékezik Olaszország

Kiállítással és egy éven át tartó programsorozattal emlékezik meg a tíz éve elhunyt Renata Tebaldi világhírű olasz szopránról Olaszország.

Milánóban, a Palazzo Morandóban február elsejéig látható kiállításon az énekes színpadi ruháit, ékszereit, a karrierjét bemutató képeket és dokumentumokat tekinthetnek meg rajongói. A 2004. december 19-én elhunyt szoprán egyes színpadi fellépéseinek és televíziós interjúinak eddig nyilvánosságra nem hozott felvételeit is bemutatják.

Pianissimo, fortissimo címmel Renata Tebaldi életéről szóló dokumentumfilmet mutatnak be februárban. Az énekesnő emlékére ösztöndíjat adnak át zenészeknek és énekeseknek.

A rendezvényeket a Renata Tebaldi tiszteletére létrehozott alapítvány szervezi. A Parma közelében lévő Bussetóban - Guiseppe Verdi szülőhelyén - júniusban avatták fel a Tebaldi Múzeumot.

Az 1922-ben Pesaróban született Renata Tebaldi a háború utáni évek egyik legnagyobb szopránja volt. Arturo Toscanini fedezte fel és támogatta az énekest, aki először 1946-ban énekelt neki, amikor a karmester a milánói Scala számára keresett tehetségeket.

Felfedezése után hamar érkeztek Renata Tebaldi sikerei. Már 1950-ben Londonban és San Franciscóban debütált, Verdi és Puccini műveit énekelte. 1955-ben lépett fel először a New York-i Metropolitan Operában Desdemona (Otello) szerepében. Ez a szerep hozta meg számára az ismertséget világszerte. Az ötvenes és a hatvanas években Renata Tebaldi és Maria Callas véget nem érő rivalizálása állandó beszédtéma volt az operaházak kulisszái mögött.

Renata Tebaldi 1973-ban búcsúzott el a színpadtól, ezután visszavonultan élt. Nyolcvankét évesen hunyt el San Marinóban lévő házában.