Svájci órákat gyártanak Napóleon DNS-ével

Napóleon DNS-ét építi be órákba egy svájci gyártó: a DeWitt cég a császárnak egy novemberi árverésen megszerzett hajszálaiból származó mikrorészecskéket használ fel a korlátozott szériában készülő kronométerekhez.

"Napóleon DNS-e lesz az órájában" - jelentette ki Genfben kedden Viviane de Witt, akinek a férje Jérome Napóleonnak (1784-1860), a császár legfiatalabb öccsének a leszármazottja. A hajszálakat - amelyek némelyike szőrszálra emlékeztet -, félmilliméteres darabokra vágják. A csak mikroszkóppal látható darabokat az óra üvege alatt rögzítik, a DeWitt cég logója - a császár képmása - alatt.

Az első ilyen, sebészi pontosságú műveletet kedden végezték el a gyárban, közjegyző jelenlétében. A 60 fős alkalmazotti gárdával évente 1500 órát készítő DeWitt cég 400-500 darabos korlátozott szériát állít elő Napóleon DNS-ével, az óra ára legalább 8000 euró (2,4 millió forint) lesz.

Napóleont már életében bálványozták, amikor levágatta a haját, csodálói összeszedték és megőrizték - mondta el a korzikai származású Viviane de Witt.

A hajszálakat de Witt asszony a monacói hercegi család Napóleon-múzeuma gyűjteményének novemberi árverésén vásárolta meg két tételben, 16 750, illetve 12 880 euróért (5,1, illetve 3,9 millió forint).