Román vita a külföldi szavazóköröknél történtekről

A jobbközép ellenzék Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök lemondását követelte kedden a román képviselőházban, amiért a kormány nem gondoskodott arról, hogy az elnökválasztáson minden külföldön élő román állampolgár élhessen választójogával.

A kormányfőtől a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kért magyarázatot arra, hogy hosszú sorok alakultak ki a külföldi szavazóköröknél, több ezer választópolgár nem adhatta le voksát, egyes külképviseleteknél pedig a fogadó országok rendőrei könnygázt vetettek be a választójogukért demonstráló román állampolgárok ellen.

Ludovic Orban, a PNL alelnöke azzal vádolta Victor Pontát és kormányát, hogy szándékosan akadályozta a - hagyományosan a jobboldalt támogató - diaszpórát választójoga gyakorlásában. Az ellenzéki képviselő szerint ezt bizonyítja az, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a diaszpóra, a külképviseletek és az ellenzék jelzéseit, akik a külföldi szavazókörök számának növelést szorgalmazták a választások előtt.

Victor Ponta kijelentette: nem bűnbakot kellene keresni, mert ő maga - a választás veszteseként - megfizette a történtek politikai árát. Rámutatott: a külügyminisztérium ugyanannyi (csaknem 300) választókört szervezett, mint a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson, amikor 140 ezer román állampolgár szavazott külföldön. Idén, az első fordulóban ennél valamivel többen, 160 ezren voksoltak, és az akkor történt fennakadások nyomán, jobb szervezéssel sikerült lehetővé tenni, hogy a második fordulóban csaknem háromszor annyian (380 ezren) szavazzanak - emlékeztetett Ponta.

Ponta szerint lehetetlen volt előre felmérni: hány külföldi választókörre van szükség, amikor a külföldön élő románok száma 3,8 millióra tehető, de közülük csak félmilliónak van bejelentett külföldi lakhelye. A kormányfő a választási törvény módosítását ajánlotta, és úgy vélte, hogy az elektronikus voksolás bevezetése jelenthetné a megoldást.

A lemondását követelő PNL-s képviselőknek azzal válaszolt: tévednek, ha azt hiszik, hogy a diaszpóra és a fiatalság azért ment el tömegesen voksolni, hogy az ellenzék "levitézlett politikusait" segítse vissza a hatalomba.

Victor Ponta jelezte: kormánya szerkezetének átalakítására és minisztercserékre készül, a maga részéről pedig azt szeretné, ha az általa vezetett Szociáldemokrata Párt tavasszal rendezne rendkívüli kongresszust, amelyen kielemeznék az elnökválasztási kudarc okait. Az elnökválasztás november 16-i második fordulójában az esélyesebbnek tartott Ponta alulmaradt a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohanisszal szemben.