Moody's: stabilizálódó globális adósminőség, kockázatokkal

Egyre stabilabbá válik a globális szuverén adósminőség, de a folyamatot több jelentős kockázati tényező fenyegeti - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves világjelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég listáján adósbesorolással szereplő 128 ország közül 101-nek az osztályzatára van érvényben stabil kilátás; ez hozzávetőleg 80 százalékos arány.

A Moody's londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a cég által stabil kilátással nyilvántartott szuverén adósosztályzatok aránya idén januárban 70 százalék, tavaly januárban 62 százalék volt.

A Moody's e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - magyar államadós-osztályzat kilátását is.

A cég elemzői a keddi helyzetértékelésben kimutatták ugyanakkor azt is, hogy a Moody's listáján osztályzattal szereplő államadósok alig 7 százalékának besorolására van érvényben felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás, 13 százalék adósosztályzatát viszont negatív kilátás terheli.

Az osztályzati kilátások megoszlása mindazonáltal arra vall, hogy 2015-ben nem sok változás várható a globális szuverén adósminősítésekben, és ez alátámasztja a Moody's azon várakozását, hogy a világgazdasági kilábalás jövőre is folytatódik - áll az elemzésben.

A hitelminősítő azonban több kockázati tényezőt is megjelölt, amely megállíthatja a globális növekedést, és alááshatja a globális szuverén adósminőséget.

A Moody's ezek közé sorolta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2015 közepére várt első kamatemelését. A ház szerint ezt zabolátlan piaci kilengések követhetik, és a tőkeáramlások hirtelen megfordulása - ebből eredően a hozamok váratlan megugrása - sem kizárt, ahogy arra már tavaly, a Fed monetáris szigorítási szándékára utaló első jelek után is volt példa.

Más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet arra a kockázatra, amely a Fed - esetleg váratlan időzítésű vagy mértékű - monetáris szigorításából hárulna elsősorban a felzárkózó piacokra.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi tanulmányában közölte: alapeseti várakozása az, hogy a Fed 2015 közepétől kamatemelési ciklusba kezd, és irányadó kamata 2017 végére vagy 2018 elejére 3,75 százalékig emelkedik a jelenlegi 0-0,25 százalékos célsávról.

A Fitch londoni elemzői kidolgoztak egy stresszhelyzeti forgatókönyvet. E modell alapján az amerikai gazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés már 2014 végére bezáródik, és ez 2016-ra 4,5 százalékig hajtja fel az inflációt. Ebben a környezetben a Fed 2015 végéig 3 százalékra, 2016 végéig 5 százalékra kényszerülne emelni alapkamatát. A tízéves amerikai kincstárjegy hozama 6 százalékra szökne fel.

E forgatókönyv megvalósulása kiugró kockázati prémiumokat eredményezne; a kockázatosnak tartott feltörekvő piaci adósságeszközök felára a tízéves amerikai kincstárjegyhez mérve akár 150 bázisponttal is emelkedhetne - állt a Fitch elemzésében.

A Moody's keddi elemzése a kockázati tényezők közé sorolja a kínai és az euróövezeti gazdaság növekedés esetleges váratlan mértékű lassulását is. A cég kimutatja, hogy a már lassuló kínai gazdaság adja a globális GDP-érték 13 százalékát, és teljesítménye egyre fontosabb főleg a nyersanyag-exportáló gazdaságok növekedése szempontjából.

A Moody's jelenlegi előrejelzése az, hogy a kínai gazdaság 6,5-7,5 százalékkal bővül 2015-ben. Az euróövezet a globális éves GDP-érték 18 százalékát állítja elő a Moody's számításai szerint, és a cég jövőre mindössze 1,5 százalékos növekedést vár a valutaunióban. Keddi elemzésük szerint ugyanakkor - a belső fogyasztás gyengesége miatt - az euróövezeti növekedés erőteljesen függ a külső kereslettől, és emiatt a valutauniós gazdaság teljesítményére kockázatot jelent a vártnál esetleg meredekebb lassulás a kínai gazdaságban, annak ellenére, hogy az euróövezeti exportnak mindössze a 3 százaléka irányul Kínába.

A Moody's a globális kockázatok közé sorolja az orosz-ukrán, illetve a közel-keleti válságot is. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy hacsak nem következik be olyan jelentős eszkaláció ezekben a térségekben, amelynek szélesebb körben is hatása lenne a növekedésre és a tőkeáramlásra, a szuverén adósminőségre gyakorolt hatások várhatóan továbbra is e régiók közeli környezetére korlátozódnak.