Megvizsgálná a Mol osztalékfizetési javaslatát a horvát miniszterelnök

Szeretne közelebbről megismerkedni a Mol osztalékfizetési javaslatával a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic, hangsúlyozva, hogy bízik a vitás kérdések tárgyalásos rendezésében.

A Mol kedden a részvényesek rendkívüli közgyűlésének összehívására kérte fel a horvát INA olajipari vállalat ügyvezető bizottságát, azzal a szándékkal hogy az eredménytartalék terhére 2 milliárd kuna (260 millió euró, 80 milliárd forint) rendkívüli osztalék kifizetésére tegyen javaslatot. "Közelebbről meg kell ismerkednem vele, mit is mondtak tulajdonképpen, mert így elsőre nem teljesen tiszta számomra. A vállalatok az ilyen pénzeket - legalábbis eddig ez így volt - jövőbeni beruházások finanszírozására szokták félretenni" - nyilatkozott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden este újságíróknak Zágrábban.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA olajvállalatban. A kormány álláspontja szerint "ami el van adva, az el van adva, azt nem lehet visszavásárolni, mert az több milliárd euróba kerülne" - fogalmazott. "Biztos vagyok benne, hogy az emberek meg tudják érteni, Horvátországnak erre nincsen pénze. Ahhoz viszont, hogy Horvátországnak saját finomító kapacitása legyen, mindenképpen ragaszkodni fogunk" - tette hozzá.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy sikerül elsimítani az ellentéteket a Mollal, "mivel ez így nem vezet sehová és kárára van a vállalatnak is. Akár más felállásban is, de mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell ülnünk" - mondta. "Szeretném felkérni a médiát is arra, hogy ne mindig a konfliktust keressék minden egyes bejelentésben, bármelyik fél tegye is azt, hiszen végső soron a Mol sem azért vásárolta meg a részvénycsomagot, hogy veszítsen rajta" - fogalmazott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.