Ezerhétszáz éves temetőre bukkantak Kínában

Megközelítőleg 1700 éves temetőre bukkantak a selyemút - a Kínát a Római Birodalommal összekötő ókori kereskedelmi útvonalak együttese – egy része mentén.

A temetőt a mai Kína északnyugati részén, Kucsa városában lelték meg. Tíz sírt tártak fel, hétről kiderült, hogy nagyobb téglastruktúra alkotja.

Az M3 névre keresztelt nyughelyet számos mitikus élőlény vésetével díszítették, többek között négy olyannal, amely az évszakokat és az égbolt részeit reprezentálják: úgymint a nyugat fehér tigrise, a dél cinóbervörös madara, az észak fekete teknőse és a kelet azúr sárkánya. A síremlék ezenkívül sírhalmokat, rámpát, lezárt kaput, sírbejáratot, átjárót, temetkezési kamrát és oldalkamrát is felvonultat – írják a kutatók a Chinese Cultural Relics folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A temetőt először 2007 júliusában lelték fel, majd a helyi hatóságok segédkezésével a hszincsiangi régészeti intézet tárta fel. A kutatást a kínai Venvu folyóirat közölte, majd angol fordítását közzétették a Chinese Cultural Relics folyóiratban.

A temetőben nyugvó emberek kiléte egyelőre rejtély. A helyszínt korábban többször kirabolták, és nem találták írásos nyomát annak, kit rejthetnek a sírok és milyen pozíciót töltöttek be életükben.

A hét nagy téglasírt valószínűleg módos embereknek készítették. Ám, amikor szemügyre vették a csontmaradványokat, kiderült, hogy a nyughelyeket többször „újrahasznosították”. Némelyikükben több mint 10 ember maradványait találták meg.

Úgy vélik, a temető mintegy 1700 éves, arra az időszakra tekint vissza, amikor Kucsa létfontosságú szerepet töltött be Kína nyugati határterületének felügyeletében. Mivel a selyemút kereskedelmi útvonalai áthaladtak a nyugati határokon, az e régió feletti uralom fontos volt az ország uralkodóinak.

A kutatók szerint a Kínában 1700 éve uralkodó dinasztiáknak Kucsa meghódítása és hatékony uralma lehetővé tehette a nyugati határterületeken lévő összes városállam irányítását. Sőt, egy ókori mondás szerint, ha valaki megszerzi Kucsát, a nyugati határvonalon lévő államoknak csak egy százaléka marad uralmán kívül.