Amerikai zavargások: Ferguson a súlyos pusztítás nyomait viseli

Mintegy kéttucatnyi épület kiégett a Missouri állambeli Fergusonban kedd reggelre a zavargások nyomán, amelyek kiváltó oka az elégedetlenség, hogy a nagyesküdtszék elvetette a vádemelést a fehér rendőr, Darren Wilson ellen, aki a városban még augusztusban lelőtte a fegyvertelen, 18 éves, fekete Michael Brownt.

Újabb olaj lehet a tűzre, hogy a Brown család két ügyvédje, Benjamin Crump és Anthony Gray kedden "teljesen tisztességtelennek" nevezte a nagyesküdtszéki eljárást, összeférhetetlenséggel és részrehajlással vádolta meg az abban vezető szerepet játszó Robert McCulloch St. Louis megyei ügyészt. A két jogi képviselő kifogásolta, hogy Wilsont nem tették ki keresztkérdéseknek. Álláspontjuk szerint különleges ügyészt kellett volna kinevezni.

Crump javasolta, írják elő minden amerikai rendőr számára, hogy az egyenruháján kamerát viseljen, ami minden konfliktushelyzetet átláthatóvá tenne. Szavai szerint ez lehetne a "Michael Brown-törvény". Az ügyvéd egyúttal leszögezte, hogy a Brown család elutasítja az erőszakot.

Helyszíni beszámolók szerint Fergusonban kedd délelőtt egy ház még mindig égett, az utcákat pedig kitört kirakatok üvegszilánkjai borították. A település iskoláiban szünetelt a tanítás. Az éj folyamán mintegy 100-150 lövés is eldördült. A rendőrök hivatalos bejelentés szerint nem használtak éles lőszert. A zavargásoknak összesen 14 sérültje volt, akik közül kettőt kórházba kellett szállítani.

A tüntetők egy része üvegekkel, kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat,akik könnygázzal és babzsáklövedékkel válaszoltak. Fosztogatás, birtokháborítás, engedély nélküli fegyverviselés, vagy más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt keddig Fergusonban 61, a szomszédos St. Louisban pedig 21 személyt vettek őrizetbe.

A lövöldözés miatt a tűzoltók az éjszaka több helyszínre csak rendőri biztosítással, vagy egyáltalán nem szálltak ki. Néhány tüntető a zavargások során azt követelte, hogy a televíziók függesszék fel az élő közvetítést. A CNN egyik riporterét fejbe dobták.

epa04503246 Firemen stand outside a burnt-out laundromat after protesters burned buildings in protest against the Grand Jury decision not to indict a police officer in the shooting death of Michael Brown, in Ferguson, Missouri, USA, 25 November 2014. The grand jury has decided there was 'no probable cause' to indict Darren Wilson, the white police officer who killed unarmed African-American teenager Michael Brown in an August shooting in Ferguson, Missouri, St Louis County prosecutor Robert McCulloch said. EPA/LARRY W. SMITH



A fergusoni rendőrség előtt a hétfő éjszakai zavargások után kedden békés tüntetés kezdődött. Jay Nixon missouri kormányzó megerősítette a Nemzeti Gárda Fergusonban állomásozó egységeit.

Darren Wilson rendőr augusztus 9-én több lövéssel végzett a 18 éves Michael Brownnal, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások voltak. Az addig jelentéktelen, többségében afroamerikaiak által lakott település a "faji" viszonyokról folytatott országos vita középpontjába került.

A nagyesküdtszék több mint három hónapon át hallgatott meg tanúkat és mérlegelt bizonyítékokat annak érdekében, hogy megpróbálja rekonstruálni, mi is történt a halálos incidens napján. A testület 25 alkalommal ült össze, ezalatt 60 tanút és három orvosszakértőt hallgatott meg. 12 esküdtnek, akik közül 9 fehér és 3 fekete volt, összesen 70 órányi tanúvallomást kellett végighallgatnia.

A nagyesküdtszék feladata nem az volt, hogy Wilson bűnössége felől határozzon, hanem annak eldöntése, hogy van-e elegendő indok az ellene való vádemeléshez. A testület Brown halálával kapcsolatban elvileg az előre megfontolt gyilkosságtól a nem szándékos emberölésig terjedő skálán négy fokozat közül választhatott volna a lehetséges vádak közül, azt kiegészítve a fegyveres bűncselekmény vádjával is. A rendőr bíróság elé állításához a nagyesküdtszék 9 tagjának támogatására lett volna szükség.

A testület tagjai a meghallgatásokat követő kétnapi tanácskozás után döntöttek úgy, hogy semmilyen címen sem kezdeményeznek vádemelést. Az eljárás során kiderült, hogy Brown kevéssel a tragikus incidens előtt részese volt egy kisbolt kirablásának, és nem engedelmeskedett a vele szemben intézkedő rendőrnek.

Darren Wilsonnnak az esküdtszéki döntés kihirdetése után közzétett, egyes részleteiben több tanú által megerősített vallomása szerint Brown már akkor megütötte őt, amikor a járőrkocsiból ki akart szállni. A tagbaszakadt fiú meg akarta szerezni a rendőr szolgálati fegyverét, amit a rendőr azért vett elő, mert úgy érezte, hogy egy következő ütéstől már eszméletét vesztheti, vagy még rosszabb történik vele.

Néhány lövés már a kocsiban eldördült, amire Brown menekülőre fogta, majd szembefordult az őt üldöző Wilsonnal és ahelyett, hogy hallgatott volna a felszólításra, hogy feküdjön hasra, megpróbálta lerohanni a rendőrt. Wilson, aki szolgálatban korábban sohasem kényszerült fegyverhasználatra, ekkor lőtte le őt.

A halottkémi vizsgálatok nem támasztották alá azokat a korábban felröppentett állításokat, amelyek szerint Brownt hátulról érték lövések és - mint arra a Fox News televízió külön rákérdezett - több afroamerikai tanú is azt állította, hogy a fiú nem volt hajlandó megadni magát és a felszólítás ellenére is tovább futott a rendőr felé.

Az amerikai igazságügyi minisztérium az üggyel kapcsolatban két vizsgálatot indított. Az egyik azt hivatott megállapítani, hogy megsértette-e Wilson Brown polgári jogait, a másik pedig azt térképezi fel, hogy hogyan járt el a fehér többségű fergusoni rendőrség a kisebbségekkel szemben.