Áder: "több ezer nagykövetünk" van Vietnamban

A világ talán legnagyobb nem magyar származású, mégis magyar ajkú közössége él Vietnamban - mondta Áder János köztársasági elnök az MTI-nek kedd este, amikor delegáció élén egyhetes hivatalos látogatásra Vietnamba érkezett.

A Hanoiban kezdődő program kapcsán a magyar államfő hangsúlyozta, hogy "több ezer nagykövetünk" van Vietnamban a Magyarországon végzett egyetemisták személyében. Ezért is van különös jelentősége, hogy 2015 elején Ho Si Minh-városban magyar főkonzulátus nyílik. Ez az esemény egybeesik majd a magyar-vietnami kapcsolatok felvételének 65. évfordulójával - tette hozzá.

Áder János vietnami vizitjével Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke tavalyi magyarországi látogatását viszonozza.

Egyhetes programja során a köztársasági elnök köszönti Hanoiban az első vietnami-magyar rektori konferencia résztvevőit. A találkozó célja a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok fellendítése.

A magyar államfő vietnami tartózkodása alatt találkozik és megbeszélést folytat a Vietnami Szocialista Köztársaság elnökével és Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel. Áder János pénteken Hanoiban tárgyalásokat folytat a vietnami vízügyi szektor képviselőivel, és egy új magyar víztisztító berendezést ad át.

A köztársasági elnök, akit útjára felesége, Hercegh Anita is elkísért, pénteken továbbutazik Ho Si Minh-városba (Saigon), ahol találkozik és megbeszélést folytat Le Hoang Quannel, a helyi népi bizottság elnökével, főpolgármesterrel.

Vietnamban utoljára 2008-ban járt magyar államfő, Sólyom László személyében.