Tízszázalékos béremelést ígértek a román pedagógusoknak

Két lépcsőben összesen tízszázalékos béremelést helyezett kilátásba a romániai pedagógusoknak Remus Pricopie oktatási miniszter, aki szerint az intézkedés fedezetét beillesztik majd a körvonalazódó jövő évi költségvetésbe.

A miniszter a román oktatás helyzetéről szervezett egyik vitán kijelentette, hogy 2015. március 1-jétől 5 százalékkal, majd szeptember közepétől, az új tanév kezdetekor újabb 5 százalékkal emelik a pedagógusok bérét. Ezt a szándékot Darius Valcov költségvetésért felelős miniszter is megerősítette.

Pricopie emlékeztetett, hogy az oktatásnak szánt jövő évi finanszírozásról még tárgyalások folynak a kormányban. A jövő évi büdzsé nagy vonalakban már ismert, és eszerint lehetséges a béremelés - szögezte le a miniszter. A bukaresti kormány december 10. után terjeszti a parlament elé a jövő évi állami költségvetés tervezetéről szóló törvényt.

Hétfőn mutatták be Bukarestben az UNICEF-nek a román oktatás helyzetéről készített jelentését, amely szerint az Európai Unióban Románia fordítja a legkevesebb pénzt erre a célra, s ez jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak.

A dokumentum szerint ha Románia 2025-ig az oktatás finanszírozására GDP-arányosan kevesebb mint 6 százalékot fordít, akkor a következő tíz évben a román gazdaságot 12-17 milliárd euró veszteség éri.

A román oktatási törvény 2011 óta szabályozza, hogy az oktatást a GDP 6 százaléka illeti meg, de ezt azóta sem sikerül betartania egyetlen kormánynak sem amiatt, hogy nincs elég pénz az állami költségvetésben. A román oktatásra fordított pénz jelenleg a GDP 3,4 százalékát teszi ki.