Számított a Fidesz az újpesti eredményre

A Fidesz számított arra, hogy MSZP-s marad az a pesti választókerület, ahol vasárnap időközi országgyűlési választást tartottak - mondta a kormánypárti frakció szóvivője hétfőn Budapesten, újságírók előtt.

Tuzson Bence közölte: ahogyan áprilisban, úgy most is az MSZP szerzett többséget az Újpestet és Angyalföld északi részét lefedő választókerületben. Semmi nem változott e tekintetben - mondta.

Megjegyezte, hogy az időközi voksolás nagyon alacsony részvétel mellett zajlott. A választók többsége úgy látta, a szavazásnak nincs különösebb tétje, és a kormányzás szempontjából valóban nincs különösebb tétje - tette hozzá.

A szóvivő egyúttal emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 35 százalék körüli eredményt ért el ebben a választókerületben, most 31 százalék körülit, vagyis körülbelül 4 százakkal csökkent a pártszövetség támogatottsága.

A jövő februárban várható - Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezése miatt szükséges - veszprémi időközi országgyűlési választást firtató kérdésre azt mondta: az újpesti erősen baloldali körzet, a veszprémi viszont határozottan jobboldali.

Arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés az újpesti eredmény és az elmúlt időszak politikai eseményei között, Tuzson Bence azt válaszolta, szerinte nincs közvetlen összefüggés.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A választáson tizenhárom jelölt indult. A nem végleges összesítés szerint Horváth Imre a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg. Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka, Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százalék, Kanász-Nagy Mátéra, az LMP jelöltjére pedig 5,04 százalék voksolt.