Ötszáz oroszlánfóka tetemére bukkantak Peruban

Peru vizsgálatot indított, hogy kiderítse, mi váltotta ki északi partvidékén mintegy ötszáz oroszlánfóka pusztulását.

A helyi kormányzó szerint a halászok mérgezték meg az emlősöket, amelyek táplálékszerzés közben rendszerint nagyon közel merészkednek a parthoz. Ám a perui környezetvédelmi hatóság egyéb lehetséges okokat vizsgál, többek között betegségeket, vagy műanyagdarabok véletlen lenyelésének esélyét. A rothadó tetemekre Ancash régióban, Anconcillo partján bukkantak rá.

Az Andina hírügynökség szerint a tetemek fiatal és idősebb egyedeket is felöleltek. Egészségügyi okokból a Limától 400 kilométerre északra húzódó partszakaszt gyorsan megtisztították.

A hónap elején hasonló elhullást figyeltek meg az északabbra eső Puira régióban, ahol közel 200 oroszlánfóka, delfin, teknős és pelikán tetemét sodorta partra a tenger. A szakemberek még vizsgálják eme halálozások kiváltó okát.

2012-ben több száz delfin tetemét találták meg a perui partok mentén. Az Orca környezetvédelmi szervezet a régióban zajló olajkutatáshoz kapcsolódó robbanások keltette zajt és nyomáshullámokat okolta.

Ám a tengerészeti intézet (Imarpe) kormányzati jelentése kizárta az olajmezők feltérképezését, illetve vírus vagy baktérium kiváltotta fertőzés szerepét a delfinek pusztulásában. Természetes okokat véltek a tömeges elhullás mögött.